Vil ha avgift på Internett-bruk

Foto: Per Ervland

Foto: Per Ervland I følg avisen Globe and Mail har en komité nedsatt av den kanadiske regjeringen gått inn for en løsning der Internett-brukere må betale for alt de laster ned – fra å sine egne bryllupsbilder til bilder og tekst i gratis nettaviser.

Absolutte rettigheter

Komiteens arbeid er et ledd i Canadas reform av sin eksisterende åndsverklov, som i dag er omtrent like liberal som den norske.

Den kanadiske komiteen anbefaler blant annet at fotografers rettigheter er absolutte, på tross av at de har lagt ut sine bilder gratis på nettet. Dermed må nettsurfere betale avgift for gratisbilder som de laster ned.

Annonse

Kollektiv «lisens»

Forslaget gir også rettighetshavere rett til å stenge nettsteder med øyeblikkelig virkning – selv om dette skjer på uriktig grunnlag. Bevisbyrden hviler på nettstedet – ikke på rettighetshaveren.

Komiteen hevder at alt materiale på nettet er noens eiendom. Du kan fritt lese artikler eller se på bilder. Men om du vil laste ned eller skrive ut det du kikker på, må du betale kollektiv avgift for det. Uansett om rettighetshaveren forlanger det eller ikke.

Ingen ny tanke

Både IT-eksperter og jurister har kritisert komiteen kraftig for arbeidet. Blant ant påpekes det at regjeringen vil få problemer med å forsvare at også utenlandske nettsteder vil måtte omfattes av en slik «TV-lisens» for Internett.

Tidligere har Den britiske forfatteren og journalisten Andrew Orlowski kommet med et lignende forslag. Tanken om en generell avgift har også vært luftet av folk tilknyttet Electronic Frontier Foundation, som et alternativ til plate- og filmbansjens retsforfølging av fildelere og kopister.

Annonse
Annonse