MSN Music (topp)

Annonse


Slik lurer du Microsoft

MSN MusicI går åpnet nettmusikkbutikken MSN Music døra for nordmenn. Men om du vil kjøpe musikk der, må du forholde deg til visse regler. Regler som du i følge norsk lov i dag ikke er forpliktet til å overholde. Og som vi i ITavisen.no synes er både meningsløse og forbrukerfiendtlige.

Kan bli forbudt

Derfor synes vi det er riktig – i folkeopplysningens navn – å viderebringe informasjonen i denne artikkelen. Spesielt fordi det neste år, om Stortinget vedtar det som ser ut til å bli regjeringens innstilling når det gjelder innføringen av det såkalte Infosoc/EUCD-direktivet fra EU – rett og slett kan bli forbudt å skrive slikt. Ta derfor kopi eller skriv ut – i fall vi skulle tvunget til å fjerne den…

Først av alt, slik at vi ikke gir noen falske forhåpninger her: Det finnes i dag ingen kjent metode for å kopiere DRM-beskyttede wma-filer til andre formater direkte ad digital vei (om det likevel gjør det – tips oss!). Det går heller ikke an å spille disse filene i noe annet enn i spillere utstyrt med DRM fra Microsoft.

Microsoft bestemmer alt

Det vil i praksis si Media Player 9, Media Player 10 eller Winamp for Windows. Samt et utvalg bærbare MP3-spilllere med DRM. Glem Mac eller Linux – for det har Microsoft gjort. Og iTunes både for Windows og Mac er utelukket – og dermed iPod.

Annonse


I musikkfilene du kjøper gjennom MSN Music ligger det nemlig informasjon som bestemmer hva du skal kunne gjøre med dem.

Men som alltid finnes det veier rundt, selv om de i dette tilfellet unektelig er noe tyngre å gå enn for eksempel rundt Apples sperrer for overføring fra iPod til PC eller Mac.

Enlest å brenne audio-CD

Det enkleste er naturligvis å brenne kopier av låtene du kjøper på MSN Music til standard audio-CD og konvertere denne videre til MP3 eller AAC med iTunes eller et annet program.

Om du får lov, da. Vi møtte stadig meldinger om at vi ikke hadde lisens på vår vei gjennom låter vi hadde kjøpt – til og med låter fra et og samme album. Noen CD/DVD-brennere (to av våre) er i tillegg i Microsofts øyne «ikke-autoriserte» og kan dermed ikke brenne DRM-filene.

Kopiring i sanntid

Dermed kan det være nødvendig med ytterligere en omvei.

For de som er villig til å kvitte seg med 80 kroner (gratisversjonen gir deg bare noen sekunder musikk) er det tyske programmet Tunebite en ganske elegant løsning. Kopiringen skjer vel å merke gjennom lydkortet, altså analogt. Lydkvaliteten blir dermed avhengig av hvor godt kortet er. Og det tar dessverre like lang tid å kopiere som det tar å spille av musikken på vanlig måte.

Lager ferdige filer

Men det fine med Tunebite er likevel at programmet lagrer hver enkelt låt som en fil med informasjon om artist, tittel, album og spilletid. I utgangspunktet støtter Tunebite bare det lite utbredte (men bra) formatet OGG, men om du laster ned Lame får du også støtte for MP3. Dette kan gjøres enkelt ved å installere en LAME-plugin i Tunebite via en godt synlig knapp i programmet.

Det finnes også flere gratis alternativer. Ett av dem vi har prøvd med stort hell, er freeware-programmet Audiograbber. Audiograbber lager WAV- eller MP3-filer av all lyd som passerer gjennom PC-en (kan med fordel også brukes til opptak av FM-radio, LP-plater etc.).

Må deles opp

Problemet er imidlertid disse filene blir en eneste lang smørje. Om du ikke vil sitte og passe på opptaket ditt og skru av og på for hver låt, må du bruke programvare som deler opp i mindre filer – en pr. låt. Slike programmer finnes det flere av. To av dem er MP3Trackmaker og WaveCreator.

Vi snakker selvsagt om et formidabelt tålmodighetsarbeid her – men hva gjør man ikke for å gi overmakta et lite stikk i baken? Lykke til!

PS. Du kan naturligvis bruke den gode, gamle metoden: Å kopiere analogt til en båndopptaker, DVD-opptaker (via lydinngangene) eller en MiniDisc-spiller. Og eventuelt digitalisere resultatet i etterkant. DS.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse