Fortsatt billig tomgods

Verbatim CD-R spindel

Verbatim CD-R spindelKjøpere av harddisker og andre lagringsmedier kan trekke et lettelsens sukk: Kopigodtgjørelse til plategigantene og filmbransjen skal komme fra statsbudsjettet, og ikke fra avgifter på lagringsmedier. Dermed kan fortsatt kjøpe tomme CD- og DVD-plater til noen få kroner pr. stykk i butikkene –uten annen avgift enn moms.

– Lykkelig for alle

Organisasjonen IKT Norge har lenge kjempet mot en avgift på tomgods som skal kompensere for kopieringen av film og musikk. De melder nå om seier over politikernes trussel om avgift på lagringsmedier, og mener de har fått fullt gjennomslag for synet på at det er meningsløst å avgiftsbelegge IKT-produkter for å finansiere kopivederlag til rettighetshavere.

– Den saken har vi fightet for i over fem år, og det er derfor meget positivt at saken nå har fått en lykkelig utgang for alle parter, sier prosjektleder i IKT-Norge, Fredrik Syversen.

Annonse

– Departementet har lyttet

IKT Norge har kommet fram til dette ved finlesing av statsbudsjettet, der vederlaget er budsjettert i direkte overføring fra staten, og altså ikke som en avgift.

– Det er tydelig at departementet har lyttet til våre argumenter at en avgift nå er å gå baklengs inn i fremtiden rent teknologisk, sier Syversen.

Kopinor fornøyd

IT-bransjen har hele tiden hevdet at en slik avgift ville slått helt feil ut i forhold til andre lagringsmedier som det også er potensielt mulig å lagre musikk på: Smartkort, minnepinner, harddisker og store lagringsnettverk for bedriftsbruk, skriver Finansavisen. Kopinor, interesseorganet for rettighetshavere til åndsverk, uttaler i sitt siste nyhetsbrev at ordningen (som gir 32,5 millioner kroner i individuelle vederlag og 19,5 millioner kroner til kollektiv fordeling gjennom Fond for lyd og bilde) innfrir deres krav.

For vanlige forbrukere ser det imidlertid ut til at ordningen i nese instans fører til strengere regler mot kopiering og fildeling. Signaler fra Kulturdepartementet tyder så langt på at det går mot forbud mot deling av film og musikk vi nettet, samt mot konvertering av filformater som er DRM-beskyttet til et ikke-beskyttet format.

Annonse
Annonse