Bloggere får skylda for Kerry-«seier»

Kerry & Bush

Kerry & BushNett-dagbøker, eller såkalte «blogs», har etter hvert blitt en maktfaktor å regne med i amerikansk politikk. Såpass viktige er disse private ytringene at de store mediene og nyhetsbyråene tar hensyn til dem.

Grove feilkilder

Så skjedde også under innspurten av tirsdagens presidentvalg i USA. Da brakte kjente blogg-steder som Drudge Report (kjent for å ha avslørt Monica Lewinsky-skandalen), Wonkette.com, Atrios.blogspot.com og Command Post resultatene fra såkalte exit polls – spørreundersøkelser foretatt ved utgangen av valglokalene.

Her er feilkildene åpenbare: Ikke alle forteller sannheten om hvem de har stemt på, og i følge valgeksperter er demokrater mer villige til å snakke med utspørrerne enn republikanere.

Annonse

Selvpiskende Bush-tilhengere

I følge nyhetsbyrået AP brakte bloggene tidlig meldinger om at Kerry så ut til å vinne. Uten at det var noe grunnlag for å si det. Og som kjent ble det endelige valgresultatet et helt annet.

Det hører med til historien at de fleste av de nevnte bloggene er konservative og Bush-vennlige. Samt at den Bush-vennlige TV-kanalen Fox News var mest ivrig når det gjaldt å videreformidle den misvisende informasjonen.

Både Fox, CNN, ABC, NBC og et stort antall nett- og TV-medier gjennomfører nå en intern gransking som skal avdekke i hvilken grad man brukte upålitelige kilder i den siste fasen av valgdekningen.

Annonse
Annonse