TEST: HP iPaq h6340

HP iPaq h6340 (topp)

For det de fleste har savnet hos HPs iPaq-modeller har vært mobilfunksjonalitet. Nå har h6340-modellen kommet, med både trådløst nett, Bluetooth og GSM/GPRS-støtte. Noe som endelig gjør dette til en av de mest komplette PDA-ene på markedet.

Varmer godt på øret

For det er utvilsomt mobiltelefondelen som gjør denne PDA-en fra HP interessant. Imidlertid er det viktig å huske at dette ikke er en mobiltelefon med PDA-funksjonalitet. Designet og spesifikasjonene gjør dette først og fremst til en PDA og deretter til en mobiltelefon.

Vi var allikevel ganske overrasket over hvor greit det gikk å bruke den store skjermen til å ringe med. Man har faktisk bedre plass til å trykke på «tastene» med store voksne fingre på denne enn på de vanlige mobiltelefonene på markedet.

Annonse

Imidlertid er den ganske stor og klumpete når den ligger mot øret. Samtidig varmer den godt opp øret etter noen få minutter med prating. Heldigvis følger det med et håndfrisett som gjør at dette ikke blir noe stort problemet.

Enkelt oppsett

En av fordelene med iPaq-modellen er at den har en applikasjon som gjør oppsettet av nettverk mye enklere enn på de andre modellene vi har testet. iPaq Wireless forenkler blant annet oppsettet av det trådløse nettet med kryptering og SSID, som til tider kan være en kinkig oppgave.

h6340 kan brukes over hele verden, med GSM-båndene 850/900/1800/1900. Når det gjelder det trådløse nettet er det uheldigvis bare 802.11b, samt at det bare er Bluetooth 1.1-støtte, det samme som på QTEK 9090. Man burde kanskje kunne kreve både Bluetooth 1.2-støtte og 802.11g-støtte såpass sent i 2004.

Beklageligvis har h6340 verken støtte for EDGE eller 3G. Da vi snakket med HP kunne de røpe at det sannsynligvis vil komme en oppgradert modell med EDGE-støtte om ikke så altfor lenge. 3G derimot «kommer når 3G kommer» på markedet.

Noen vil helt sikkert være misfornøyd med at h6340 har en utvendig antenne, selv om vi ikke ser på dette som noe spesielt stort problem.

Her er HP iPaq h6340 med tastaturmodul

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ekstra tastatur

iPaq h6340 har i likhet med QTEK 9090 tastatur, men i motsetning til den sistnevnte er det ikke innebygd på HPs modell. Det følger med et fullstendig QWERTY-tastatur, som man enkelt kobler på undersiden av PDA-en. Kvaliteten er god.

At det ikke er innebygd hjelper selvsagt litt på størrelsen, for iPaq er både tynnere og mindre enn konkurrenten. Det betyr imidlertid at man må dra på dette tastaturet dersom man forventer at man trenger det.

Selve operativsystemet og programvaren er det samme som man forventer av dagens Windows-PDA-er. Synkronisering er latterlig enkelt og fører til at den enkelt kan brukes til mange dagligdagse oppgaver. Batterikapasiteten er imidlertid litt skuffende.

Mangler kamera

I forhold til QTEK 9090 mangler også iPaq h6340 kamera. Allikevel kan det debatteres hvilken PDA-mobil som har den beste løsningen. For QTEK 9090 har nemlig bare et VGA-kamera som skuffer på alle måter.

Man kan imidlertid koble et 1,3 megapikselkamera til utbygningsporten på h6340. Vi har så vidt fått testet dette kameraet og det virker meget bra, men det koster litt da. Man må ut med litt over en tusenlapp for å få megapikselkamera på h6340.

Utbygningsporten kan også brukes til å utvide minnet på PDA-en, eller til andre aktuelle ekspansjonskort. Den takler MMC- og SD-kort (SDIO).

Hyggelig bekjentskap

Mange proffbrukere kommer nok til å falle for denne PDA-mobilen fra HP. Med enkle og vel fungerende løsninger, kombinert med en god pris (6 000 kroner), vil dette være en slager i tiden fremover.

Den er uheldigvis ikke like elegant som QTEK 9090, men det den taper på dette området tar den igjen på størrelse og brukervennlighet. Det første forsøket på en PDA-mobil fra HP er utvilsomt blitt et hyggelig bekjentskap.

Annonse
Annonse