Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Biometriske EU-pass

Et flertall av regjeringene i EU-landene ble i går enige om å innføre pass med ansiktsgjenkjenning. Passene skal være klare innen 18 måneder.

Norsk pass
Om tre år vil reisende EU-borgere også måtte avlevere fingeravtrykk til myndighetene. Fingeravrykk-data og digitaliserte ansiktstrekk (som er noe annet og mer avansert enn et vanlig foto) vil legges inn i en liten smartbrikke i passet og sammenlignes mot en sentral database ved inn- og utreise.

Som i USA

Passene er samsvarende med standarden som allerede er i ferd med å innføres i USA, og bl diskutert på et minstermøte i Luembourg denne uka.

Et endelig vedtak om det nye europeiske pass-systemet finnes likevel ikke ennå. Finland, Østerrike og Nederland har i følge News.cominnsigelser mot passene. Disse innsigelsene er av mindre alvorlig at, og vil i følge EU-kilder neppe stoppe innføringen.

Norge innfører biometriske pass 26. oktober 2005. Fra da av skal alle nye norske være utstyrt med biometriske kjennetegn for innreise i USA.