Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Greit å være pirat

Programvarebransjen har fått nok et slag i ansiktet. Det viser seg at morgendagens ledere har en meget avslappet holdning til piratkopier.

piratkopi mp3
En undersøkelse blant 100 avgangselever ved NTNU og handelshøyskolen BI skremmer programvarebransjen. Bortimot 60 prosent synes det er helt i orden at man bruker piratkopier, skriver Aftenposten.

– Det er skuffende å konstatere at så mange velskolerte, unge mennesker har en så nonchalant holdning til noe som faktisk er tyveri, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge til Aftenposten.

Kan straffes

45 prosent av de som ble spurt i undersøkelse hevdet at de vil bruke piratkopier i fremtiden, selv om like mange er kjent med at strafferammen for grovt brudd på åndsverksloven faktisk er fengsel inntil tre år.

– Vi har jobbet målbevisst i mange år for å endre holdningene til piratkopiering. Vi tror det virker når folk oppdager hvor alvorlig dette faktisk er, hevder Hanoa.

Store tap

De nedslående tallene går på piratkopiering til privat bruk, men det er vel liten tvil om at det vil by på store tap for programvarebransjen dersom studentene tar med seg disse holdningene inn i næringslivet.

BSA (Business Software Alliance) representerer IT-selskapene i verden og informerer bedrifter om opphavsrett. Organisasjonen holder også en årlig holdningskampanje for bedriftsledere for å minne dem om ansvaret de har når det gjelder piratkopiering. Kanskje på tide å gjøre det samme på universitetene.