Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Øret ikke varmt av stråling

Liker du ikke at du blir varm på øret når du snakker i mobilen? En ny undersøkelse avslører at du i hvert fall ikke trenger å bekymre deg noe mer for dette.

Øre
Forskere ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og NTNU har gjort en undersøkelse som gir en riktig gladmelding til de som tror øret blir varmet opp av mobilstråling. Det viser seg at det er plastens varmeisolerende effekt og ikke strålingen som gjør øret varmt, skriver forskningsmagasinet Gemini ifølge Aftenposten.

Slått av

Undersøkelsen gikk ut på at en mann måtte sitte med mobilen inntil øret i en halv time. Deretter målte man temperaturøkning. Da viste det seg at temperaturen hadde økt med 1,6 grader celsius, og da var mobiltelefonen slått av.

Neste forsøk var med en påslått mobil uten fungerende antenne. Temperaturen steg da med 0,7 grader, mens det ikke kunne registreres noen ytterligere temperaturøkning med en full fungerende påslått mobil.

– Dette tyder på at det er den varmeisolerende effekten av å holde et stykke plast opp mot øret over en viss tid som gir det meste av varmeeffekten, sier førsteamanuensis Gunnhild Oftedal ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Stikkord: Mobil