Apple AirPort Express

Annonse


Trådløst til begjær og besvær

Det finnes et stort antall trådløse basestasjoner, rutere (kombinasjoner er det vanligste), PC-kort til bærbare, PCI-kort til stasjonære maskiner. Og så har du outsideren Apple, som leverer den lille basestasjonen Airport Express, som du bare skal kunne stikke i nærmeste stikkontakt for å få utvidet dekningsområde og ikke minst musikk i et nærliggende stereoanlegg.

Strømforsyning eller basestasjon?

Foreløpig er det ingen som har kommet med noen konkurrent til Apple lekre, lille dings som ser mer ut som en batterieliminator enn en basestasjon . Den er et opplagt valg for Mac-brukere som er opptatt av design og ryddige, noenlunde ledningsløse forhold. Men fungerer den også i et blandet nettverk der både PC-er og basestasjoner og mottakskort fra andre produsenter inngår?

Dette var vi interessert i å prøve. Vi fikk derfor fatt i en Airport Extreme basestasjon, pluss en Express-utgave. Begge er tradisjonelle basestasjoner og rutere. Men det er også forskjeller. Airport Extreme har mulighet for 50 klienter, mens Express bare støtter 10 (du skal ha et bra nerdeparty hjemme om ikke ti holder, men det er nå så.). Extreme har separate inn/utganger for WAN og LAN inn/utgang, mens Express har en kombiport. Begge har USB-inngang for skriver. Endelig kan Express sende ut lyd som streames via nettverket, både digitalt via optisk utgang og analogt – via en kombinert minijack-utgang av den typen du finner på bærbare minidisc-opptakere.

Fa før av hadde vi en SparkLAN WX-6615GT basestasjon med tilhørende med SparkLANs TurboG PC-kort.

Annonse


If you’re looking for trouble..

Dermed pakket vi ut Apples Airport Express. Navnet indikerer at her er du oppe på 1-2-3, og jammen lever den ikke opp til det. Standardinnstillingene fungerte umiddelbart, både med PC, Mac og begge typer kort.

Men trøbbelet startet så snart vi fikk ambisjoner om å utvide nettverket og høre musikk. Det stoppet allerede i starten, da vi ikke fikk kontakt med basestasjonene via Apples grensesnitt. Med Airport trenger du egen programvare for å stille inn stasjonene Selv om denne programvaren foreligger både for PC og Mac, ville det unektelig hjelpe om basestasjonene også kunne kalles opp via nettleser, slik tilfellet er med SparkLAN og mange andre modeller.

Feil ruter

Fortsatt ingen basestasjoner i displayet. Helt til vi kom til å tenke på at også ADSL-modemet fra Netopia/NextGenTel hadde innbygd ruter. En ruter distribuerer IP-adresser lokalt, i tillegg til den eksterne IP-adressen som modemet får fra bredbåndsleverandøren. Og selvsagt måtte Airport Extreme (eller Express)-stasjonen gjøre denne jobben, og ikke Netopia-ruteren.

I tillegg må man forsikre seg om at begge stasjonene sender og mottar på samme kanal. Vi tuklet en god del før ting var på skinner. Av en eller annen grunn så de ut til å like kanal 6 best – kanskje på grunn av at vi har både trådløs telefon og trådløs TV-overføring i huset.

Med en gang dette oppsettet var på plass, dukket både Extreme og Express opp i vinduet på Apples programvare. Så var det bare å begynne å konfigurere.

Synlig eller ikke?

Det viste seg å være relativt enkelt, om man bare skal ha Express-stasjonen til å utføre én enkelt oppgave – for eksempel å streame musikk eller fungere som brokoblet stasjon for bedre forbindelse til nettet et annet sted i huset.

Men begge deler? For det første må man velge om man vil kalle opp basestasjonene separat eller om man vil ha en sømløs forbindelse som oppfører seg som ett nett (roaming). For det andre må man huske å slå av DHCP og NAT på den tilleggstasjonen. I og for seg logisk, siden det jo bare er én stasjon som skal forholde seg til det eksterne Internett.

Velger man roaming, blir tilleggsstasjonen(e) usynlig(e). Dermed kan man verken bruke den mot et stereoanlegg eller konfigurere en uten å resette den med en penn eller binders.

Det er også verd å merke seg at bare 128 bits WEP-kryptering eller avslått sikkerhet kan brukes dersom man skal ha noen glede av brokoblingen. 40 bits WEP eller den enda sikrere WPA-instillingen kan du glemme.

Glem brokobling med annet merke

Mye å huske på, altså. Men hva skjer dersom man blander en ikke-Apple-enhet som SparkLAN inn i oppsettet? Til de fleste basestasjoner (også SparkLAN) får du kjøpt såkalte repeatere som gjør samme jobben som Apples Airport Express når det gjelder å utvide rekkevidden i det trådløse nettverket.

Dessverre fungerer ikke Airport Express som repeater med andre basestasjoner enn Apples egne (og heller ikke med gamle Airport-stasjoner med 802.11b). Dermed må man velge her. Musikkstreaming finnes det andre løsninger på, men ingen så elegant, rimelig og enkel som Apples. I hvert fall ikke det vi har sett.

Et godt tilbud

For å få musikken ut må man ha installert Apples iTunes-program på minst en av maskinene (gratis både til PC og Mac). Det gikk veldig greit å høre både nettradio og MP3 via analoge innganger på en gammeldags stereoforsterker eller med den optiske digitalinngangen på en moderne hjemmekinoreceiver.

Har du behov både for å utvide Internett-rekkevidden og streame musikk til et stereoanlegg som står langt fra din PC eller Mac, er det ingen vei utenom Apple. Både pris og fleksibilitet gjør Airport Expres-løsningen unik i markedet. Og er maskinen din koblet til nettet der den står, kan du faktisk greie deg med én enhet som du flytter rundt i huset etter behov selv om du har god plass.

Til 1300 kroner er det litt av et tilbud, selv medregnet noen svette og frustrerende arbeidstimer som ikke bare Apple kan lastes for.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse