Annonse


TEST: FIFA 2005

De siste par årene har den årlige FIFA-versjonen fra EA Sports vist seg å være en skuffelse, med meningsløse nye funksjoner. Årets utgave er imidlertid av mye bedre kvalitet enn tidligere, med flere nye og gode funksjoner.

Førsteberøring

Den mest omtalte oppgraderingen i dette årets utgave er muligheten til å styre hvordan man skal kontrollere mottaket av ballen, den såkalte førsteberøringen. Når ballen kommer mot spilleren beveger man høyre styrespak for å sende ballen i en spesiell retning. Slik får man det uhyre viktige forspranget på motstanderen på de første par tre meterne.

Funksjonen er overraskende enkel i bruk, selv om man selvsagt ikke kan forvente at man glir lett forbi motstanderen hver eneste gang. Men det hjelper ofte og gir spillet en fotballfølelse som vi ikke har opplevd i FIFA tidligere.

Den samme høyre styrespaken blir også brukt til å kjøre frekke finter eller andre kjekke triks, som for eksempel å sende en løpeball til seg selv eller å utføre kule hælspark. Kanskje mest overraskende er at funksjonene på denne spaken gjør at du kan få engelske tredjedivisjonsspillere til å se ut til å ha like god teknikk som Zinedine Zidane.

Annonse


Gjør karriere

Hvordan jeg har greie på dette med engelske tredjedivisjonsspillere har med den andre nye funksjonen å gjøre. Den 15-årige karrieremodusen lar deg nemlig prøve deg som manager, men da må du begynne på bånn. For oss som har en forkjærlighet for engelsk fotball betyr det at man faktisk må starte i tredje divisjon med et eller annet røkalag som ingen noensinne har hørt om.

Bakdelen er selvsagt at det ikke umiddelbart er mulig å ta over Liverpool slik at man endelig kan få kjørt de opp til toppen der de hører hjemme. Fordelen er at man må gå gradene, slik at man faktisk mestrer spillet når man endelig ender opp som manager på Anfield.

Managerdelen er langt fra avansert, men mer enn grei nok for de som kanskje synes det kan bli vel mange detaljer å styre i spill som Championship Manager og Total Club Manager (som faktisk kan kobles med FIFA slik at man kan spille kampene sine i sistnevnte).

Her ser du skjermbilder av EA Sports FIFA 2005

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Tåpelig uten ball

Funksjonen EA Sports fremdeles ikke har klart å få helt til er uten ball-funksjonen, som til tider virker meningsløs. Tanken bak denne muligheten til å styre medspillere til å gå på løp slik at man kan slå gjennombruddspasninger er genial, men fungerer dårlig i praksis.

Mulig at noen får det til, men for den store gemene hop blir dette et irritasjonsmoment som man prøver ut i en kort periode, før man finner ut at det er mye lettere å bare hoppe over denne funksjonen og spille vanlig.

På cornere, frispark og innkast er det lagt til uten ball-funksjonalitet som er enklere å bruke enn den vi kjenner fra tidligere, som gjør at man har mer mulighet til å kontrollere hva som skjer i disse situasjonene. Fremdeles ikke en innertier, men et stykke på vei.

Verdt pengene

Endelig kan vi virkelig anbefale et FIFA-spill fra EA Sports etter flere år der selskapet tydeligvis har hvilt godt på laurbærene. Grafikken er som vanlig bedre enn noensinne og selv om kommentarene virker slitne og låtene ikke er like fete som på de andre EA Sports-titlene blir dette bare detaljer.

For fotballfølelsen er utrolig bra i FIFA 2005. Muligheten til å styre førsteberøringer og til å gjøre karriere på fotballbanen har gjort dette spillet bedre enn noensinne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse