Annonse


Mobil kan gi svulst

En undersøkelse ved Karolinska institutet i Sverige viser at langvarig mobilbruk gir økt risiko for å rammes av en godartet svulst. Heldigvis skal ikke svulsten innebære noen fare for den som rammes, selv om den kan vokse såpass mye at den må opereres bort, skriver svenske Mobil.

Dobbel risiko

I undersøkelsen ble friske personer sammenlignet med personer som i løpet av en treårsperiode ble rammet av acusticus neurinom, en godartet svulst som setter seg på hørenerven i øret.

Hos de som ble rammet av denne svulsten mellom 1999 og 2002 kunne man konstatere en sammenheng med mobilbruk for dem som har brukt mobiltelefon i mer enn 10 år. Disse hadde dobbelt så stor risiko for å få denne svulsten.

Tar man også med hvilken side av hode som mobilen ble brukt på var risikoen fire ganger så høy på den siden. Samtidig var risikoen uforandret på den andre siden.

Annonse


NMT-telefoner

Undersøkelsen omfatter i stor del personer som i kortere eller lengre perioder brukte mobiltelefoner på NMT-nettet. Derfor er det umulig å si noe om risikoene med dagens GSM-telefoner, eller de 3G-telefonene som vil komme etter hvert.

– Man må jo følge dette noen år til, sier dosent Maria Feychting ved instituttet for miljømedisin ved Karolinska institutet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse