Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DAB-eksplosjon i England

Mens DAB-radio fortsatt er et særsyn her til lands, er britene helt ville etter de digitale radioapparatene. Innen år 2013 ventes nesten 30 prosent av befolkningen å ha kjøpt det.

DAB-radio
Årsaken til den enorme økningen er at det finnes et stort antall stasjoner – både på nasjonalt og regionalt plan – som bare sender via DAB (Digital Audio Broadcasting).

Labert i Norge

I Norge er situasjonen motsatt. På DAB får du bare de «offisielle» kanalene P1, P2, P3 og P4, samt den religiøse kanalen P7, ungdomskanalen mPetre, Alltid Nyheter , Alltid Klassisk, Storting, metOslofjord, samt distriktsendingene i Oslofjord-området. Mylderet av nærradioer glimrer med sitt fravær. Det samme gjør den nye riksdekkende kanalen Kanal 24.

I følge BBC ventes DAB-radiosalget å få en omsetning på om lag en milliard kroner i 2004. Om fire år ventes imidlertid omsetning å stige til seks milliarder med 13 millioner solgte apparater.

Fortsetter med FM

Britiske myndigheter har ingen planer om å skru av det analoge FM-nettet, slik NRK og Norkring i Norge har bebudet.

Stortinget har imidlertid ikke konkludert i saken, og det er foreløpig bare Tyskland som har sagt at all analog radiokringkasting vil være slutt i år 2015.

Dette er det samme årsatallet det i sin tid ble snakket om i Norge.

Stikkord: lydogbilde