Annonse


Google driver Kina-sensur

Sider som kinesiske myndigheter anser som upassende for befolkningen er sperret på nasjonalt nivå fra landets sentrale Internett-portaler. Søketjenesten Google, som også har en automatisk nyhetsoversikt, skjuler resultatlister der disse nettstedene dukker opp.

– Dette er et problem, fordi den kinesiske befolkningen har behov for å vite at det finnes alternativer, og at mye blir forsøkt tildekket av myndighetene. Brukere trenger å se at Google søker gjennom hele Internett. Det er det en søkemotor skal gjøre, sier Bill Xia i Dynamic Internet Technology, et selskap som kjemper mot sensur på nettet, til Associated Press.

– Lenkene er døde likevel

Google forsvarer sin avgjørelse med at de bare vil sørge for økt brukervennlighet og funksjonalitet for kinesiske surfere, siden myndighetene uansett har sørget for døde lenker hvis man skulle forsøke å klikke seg videre fra søkeresultatene til et nettsted på sensurlista.

– Bare et liten brøkdel av nettet er ekskludert fra våre kinesiske nyhetssider. For å skape en best mulig søkeopplevelse for fastlands-Kina har Google bestemt å ikke inkludere nettsider der innholdet ikke er tilgjengelig, sier Googles talskvinne Debbie Frost.

Google sier videre at den kinesiske versjonen av tjenesten velger sine nyheter fra omtrent tusen kinesiske nettsteder – mer enn i Tyskland, der basen er på 700 nettsteder, eller Italia, med 250 nyhetssider .

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse