Adobe Photoshop Elements

Annonse


Adobe med nytt bildeformat

Adobe Photoshop ElementsDet er et problem at både Canon, Nikon og andre innen fotoverdenen kjører proprietære versjoner av RAW-formatet. RAW er ukomprimert informasjon rett fra bildebrikken, og foretrekkes av fotografer som er kresne på bildekvalitet.

Digitalt negativ

RAW er også det beste utgangspunktet når du skal endre bildene, og betegnes av proffene som et «digitalt negativ».

JPEG-formatet gir noe redusert bildekvalitet, avhengig av komprimeringsgrad.

Kan lese alle

Adobes format har fått navnet DNG (Digital Negative Specification). For å gi formatet en rask start, lanserer Adobe i dag et gratisprogram som skal kunne lese og viderebehandle bilder i formatet.

Annonse


Programvaren kan konvertere fra alle de nåværende RAW-formatene, inklusive Nikons NEF og Canons CRW-format.

65 formater

For å kunne lese og viderebehandle disse formatene, trenger du spesiell programvare for Nikon og Canon, eventuelt som tillegg (plugins) i Photoshop.

Adobes DNG støtter til sammen 65 ulike RAW-formater. Det betyr i praksis at du uansett kameratype kan greie deg med Adobes løsning, som også fungerer både i CS og Elements-utgavene av Photoshop.

– Vil ta fem år

Til nyhetsbyrået AP sier Adobe-sjefen Bryan Lamkin at han regner med det vil ta tid før DNG-formatet etablerer seg. Selskapet har en tidshorisont på fem år.

Likevel håper Lamkin at fotografer vil se fordelen med en felles plattform.

– Våre kunder har hatt en stri tørn de siste åra. De ser fleksibiliteten i RAW-formatet, men vil ikke ha plunderet med ulike formater, sier han.

Pressemelding fra Adobe.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse