Foto: Martin Sivertsen

Annonse


– Gratis telefoni til alle

Foto: Martin SivertsenSTOCKHOLM (ITavisen.no): Niklas Zennström gjorde seg til film- og platebransjens verste fiende da han skapte KaZaA sammen med danske Janus Friis. Fildelingsapplikasjonen har i flere år vært internautenes foretrukne applikasjon for å utveksle film og musikk, og regnes av mange som programmet som tok opp arven etter Napster.

Zennström har blant annet gjort seg bemerket som adm. direktør for nettportalen everyday.com, var med i oppstarten av Tele2 med den svenske mediemogulen Jan Stenbeck, startet den europeiske nettilbyderen get2net, grunnla og drev peer-2-peer(P2P)-teknologiselskapet Joltid, og skapte Altnet – verdens første seriøse forsøk på å gjøre fildeling attraktiv for legale innholdsleverandører.

Men det var KaZaA som for alvor gjorde Niklas Zennström til elsket og hatet IT-legende.

Fremdeles står KaZaA som netthistoriens mest nedlastede program, med over 350 millioner nedlastinger, men nyere P2P-applikasjoner som BitTorrent og DirectConnect vinner stadig mer terriotrium – ikke minst fordi Recording Industry Association of America de siste årene har spammet KaZaA-nettverket med “falske” filer som utgir seg for å være nye ettertraktede plateutgivelser, og saksøkt brukerne i tusentalls.

Annonse


Monopolistenes nemesis

Underholdningsindustriens advokater pustet i lang stund konstant ned nakken på Zennström & Friis, i det minste frem til KaZaA ble solgt til australske Shermann Communications. Nå står Zennström på listen over verdenes viktigste IT-personligheter i prestisjetunge publikasjoner som Fortune, og ble nylig nominert til mest innflytelsesrike person av World Communication Awards 2004.

For selv om Zennström ikke lenger beskjeftiger seg med KaZaA er den verdensberømte svenske monopolutfordreren naturligvis i full sving med et nytt spennende prosjekt som kan forandre verden slik vi kjenner den. Denne gang er det telekomindustrien Zennström vil til blods.

– Jeg har vært med på å spasere inn i et rom fullt av telekomsjefer og bli møtt med hilsenen «Der er djevelen selv», sier Zennström, som ikke legger skjul på at han liker å rokke ved konvensjonelle oppfatninger om hvordan ting bør være.

Telekomsjefene gir med setningen uttrykk for sin velbegrunnete bekymring over Zennströms siste kreasjon; Skype. Et lite gratis dataprogram som lar folk prate med hverandre over Internett. Skype er IP-telefoniens foreløpig mest kjente ansikt utad, og har mer enn noen annen VoIP (Voice over IP)-teknologi klart å skape seg et globalt navn både hos privatepersoner og i forretningslivet. Skype er lett å bruke, tar lite plass, og tilbyr overraskende god lydkvalitet. Tanken er å gjøre det 100 år gamle telefonnettet overflødig.

Siden lanseringen i august 2003 har det blitt lastet ned over 20 millioner Skype-klienter, og selskapet sier de har ca. 11 millioner aktive brukere. Det uttalte målet, foruten å gjøre Skype til et langsiktig selvgående selskap, er å forvandle telefonen til et rent programvareprodukt.

– De store teleaktørene og telefonprodusentene beveger seg for sakte til å høre på forbrukerne. Vi vil forvandle telefoni til en programvareapplikasjon snarere enn et nettverk. Det vil innebære at man ikke lenger kan ta seg betalt for samtaler, på samme måte som man ikke kan ta seg betalt for hver e-post som sendes, sier Zenström.

Ring verden til spottpris

I Skype bygger Zennström videre på sine erfaringer med P2P-teknologi, som blant annet sprer databehandlingsoppgavene ut blant brukerne i stedet for å basere seg på enorme servere. Dermed sitter han med en telefoniapplikasjon som lett lar seg skalere opp til titalls millioner av brukere uten å kreve noe særlig sentral administrasjon.

Ambisiøse planer til tross, Zennström & Co. er fullstendig klar over at IP-telefoni og de gamle telefonnettene vil måtte leve sammen i en god stund fremover – uansett hvor mange som måtte hoppe på gratis nettelefoni de neste årene. Et viktig tilskudd til Skype er derfor utvidelsen av programmets funksjonalitet med SkypeOut, som lar deg ringe en hvilken som helst fast- eller mobiltelefon hvor som helst i verden. Best av alt: Du betaler bare lokaltakst eller sterkt redusert priser i forhold til vanlig telefoni, uansett hvem eller hvor du ringer.

Ringer du fasttelefoner blant 22 utvalgte land i Europa, USA eller Australia betaler du bare lokaltakst på 0,017 Euro (ca. 14 øre) minuttet. En samtale fra Skype til en mobiltelefon i Norge koster 1,40 kr/min, mens du kan ringe til mobiltelefoner i USA for bare 14 øre pr. minutt. Andre land er dyrere. En samtale til Vietnam (fast eller mobil) koster for eksempel 2,27 kr/min.

– Får du alle dine venner til å hoppe over på gratis IP-telefoni, vil du likevel ende opp med et 80/20-forhold. Du blir kvitt 80 prosent av telefonregninga, men vil samtidig en god stund fremover foreta 20 prosent av samtalene dine til vanlige mobil- eller fasttelefonkunder, sier Zennström.

Kan snart ta imot samtaler

Før året er omme begynner også betatestingen av SkypeIn, som gir brukere egne telefonnummer så det også blir mulig å motta innkommende samtaler. Dette er riktignok litt mer vrient å få på plass, innrømmer Zennström. Mens utgående ringing «bare» forutsetter avtaler med 10-12 forskjellige wholesale-operatører, som Level 3, Teleglobe, Colt og iBasis, så må man inngå partnerskap med lokale teleoperatører i hvert enkelt land der for å få lokale telefonnummer. Dermed er det ikke sikkert at Skype-brukere i alle land umiddelbart vil kunne få egne telefonnummer når SkypeIn er klar neste år. Zennström forsikrer derimot ITavisen.no om at Norge sannsynligvis vil være blant de første.

Det er ikke vanskelig å se potensialet her. Skype er tidlig ute med å etablere seg over hele verden, og ligger ironisk nok i startgropa til å bli en viktig global teleoperatør – selv om det endelige langsiktige målet er å få slutt på vanlig telefoni. Bare siden SkypeOut ble lansert 27. juli i år har tjenesten allerede over 160 000 aktive brukere, og 2 500 nye kommer til hver eneste dag. Siden man slipper å investere i dyr infrastruktur betyr det penger i kassen fra første stund, selv om ringeprisene er lave.

– Vi vil ikke tjene mye per bruker, og veldig mange vil vi ikke tjene noe som helst på. På sikt ser vi også for oss andre merverditjenester, men i første omgang er det SkypeOut vi vil tjene på, sier Zennström.

– Knuser Messenger på tale

Skype gjør naturligvis mer enn å tilby talekommunikasjon. Programmet har også vanlige chattefunksjonalitet, og lar brukerne sende opptil 2 GB store filer til hverandre. Utviklerne jobber også med å legge til muligheten for videosamtaler.

Faktisk kan det kanskje være vanskelig å se at Skype er så fryktelig forskjellig fra f.eks Windows Messenger, som også tilbyr chat, video, tale, filoverføring og andre tjenester. Messenger har i tillegg den fordelen å være preinnstallert på alle Windows-maskiner som selges.

Zennström avviser likevel Messenger som konkurrent, ikke bare fordi Microsoft ikke tilbyr muligheten til å ringe til fast- og mobilnettet, men fordi SkypeOut rett og slett skal være bedre gjennomført rent teknisk.

– Skype designet for talekommunikasjon fra bunnen av, mens Messenger er laget for tekst. Så snart du skal begynne med voice, video eller filoverføring får du brannmurtrøbbel i Messenger. Skype unngår disse problemene, og har i tillegg bedre lydkvalitet.

Ut av desktopen

I likhet med Messenger har Skype også spredt seg ut til PDAer og håndholdte enheter, med en egen Pocket PC-versjon. På dagens GSM- og GPRS-nettverk er det derimot ikke nok båndbredde til å kjøre IP-telefoni, så før UMTS er på plass er det bare snakk om tekstchat. Men med 3G vil man med Skype installert på smartofonen sin kunne eliminere dyre roamingavgifter når man ringer utenlands. Skype er også tilgjengelig for Mac OS X og Linux. Zennström sier andre plattformer, for eksempel Symbian og Palm, også vurderes.

Skype vil være en pådriver for bredbåndspenetrasjonen, håper Zennström. Men også en viktig salgsfremmer for ekstrautstyr som hodetelefoner med mikrofon. Plantronics, som blant annet utstyrte Neil Armstrong med mikrofon så han kunne sende sine berømte ord fra månelandingen i 1969, har en verdensomfattende distribusjonsavtale om å selge USB-hodetelefoner med 120 minutters forhåndsbetalt SkypeOut ringetid.

Kanskje mer spennende er det at Siemens i høst begynner salget av sin første trådløse telefon med innebygget IP-telefoni. Med en USB trådløs-adapter koblet i PCen kan man da springe rundt i huset og ha full tilgang til Skype, kontaktlister, chat, nettradio og epost på Gigaset-telefonen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse