Foto: Tore Neset

Annonse


Derfor skal du installere SP2

Foto: Tore Neset– Service Pack 2 er først og fremst en stor sikkerhetsoppdatering. Brannmuren er enklere og mer fleksibel, det er lettere å sette opp trådløse nettverk og du får beskjed dersom innstillingene dine ikke er forsvarlige ut fra sikkerhetshensyn, sier Gørrissen.

Bare to tilfeller

Gørrissen har sittet fem uker i stolen som Microsofts Windows Client-sjef, en av de viktigste stillingene i selskapet her til lands. Mens andre tar seg av serversiden, har han ansvaret for den versjonen av Windows som møter de fleste av oss hver dag.

– Erfaringene fra utlandet har vært svært positive. På tross av alle rop om «ulv» har vi bare avdekket to tilfeller av inkompatibilitet så langt. Det ene gjelder Prescott-prosessoren til Intel, der noen har opplevd at hovedkort og BIOS ikke fungerer sammen med SP2. Det andre tilfellet gjelder programvare fra TVmedia, som knapt nok er kjent her til lands.

Stengte porter

– Så meldingen om de 180 programmene som fungerte dårlig mot SP2 – inklusive de fleste av Microsofts egne – var ikke så dramatisk likevel?

Annonse


– Nei, samtlige problemer lot seg løse ved hjelp av enkle håndgrep. Vi føler at vi har hatt god support på dette. Det er viktig at folk skjønner at man nå kan åpne og lukke porter i brannmuren etter behov. Dette er viktig av sikkerhetsårsaker, men kan også skape problemer for enkelte applikasjoner.

Frist til 12. april

På grunn av at de fleste bedrifter bruker tid på å teste at alt fungerer også med SP2, har Microsoft gitt dem en «nådetid» fram til 12. april neste år. Til da kan oppdateringen blokkeres. Men etter denne datoen vil SP2 komme automatisk, dersom man da ikke selv har stengt for automatisk oppdatering.

– For de aller fleste er det «tut og kjør». Alle – også de som har piratkopierte versjoner – får installert SP2. Og har du ikke SP1 fra før, kommer denne også automatisk.

Sikkerhet framfor næring

Det er utvilsomt svært gode nyheter for de som lastet ned Windows XP fra nettet i god tid før operativsystemet kom i butikkene, og som ikke fikk lov til å laste ned SP1 før de hadde aktivert programvaren. Noe de jo ikke fikk lov til…osv.

– Microsoft har valgt å gi denne sikkerhetsoppdateringen til de som ikke har gyldig lisens rett og slett av sikkerhetshensyn. Nettet er en lang kjede der disse kan utgjøre svake ledd, og dermed en risiko. Vi lar sikkerheten gå foran egen nytte. Men et betyr ikke at vi ikke oppfordrer folk like sterkt som før til å skaffe seg gyldig programvare!

– Blir aldri perfekt

– Kan vi nå vente oss et bombesikkert Windows, med null fare for virusangrep og andre uhumskheter?

– Ingenting blir noensinne 100 prosent perfekt. Så det vil utvilsomt komme nye angrep og nye virus. Men det som er sikkert, er at det fra nå av vil kreve mye høyere kompetanse å trenge inn i Windows. Amatørene vil bli stengt ute. Så får vi ta proffene etter hvert som de melder seg.

– Linux mindre sikkert

– Mange sier at Linux er sikrere.

– Vi har tall som viser at det motsatte er tilfelle. Av 17 000 registrerte angrep som lyktes, var 67 prosent rettet mot operativsystemer basert på åpen kode, og bare 22 prosent mot Microsofts programvare.

Vi skylder å legge til at disse tallene stammer fra Microsofts egen Get the facts -kampanje, som er omdiskutert. Og selv Gørrissen må innrømme at når det gjelder det totale antallet angrtep – uansett om de «lykkes» eller ikke, troner Microsoft øverst.

– Vi er jo de største, så det er ikke unaturlig, sier Gørrissen.

XP får lang levetid

Ellers kan han fortelle at folk som venter på Windows XP-avløseren Longhorn nok må smøre seg med mye tålmodighet. lanseringen skjer tidligst mot slutten av 2006, og det nye filsystemet WinFS kommer ikke før Longhorns serverløsning er på plass en gang i løpet av 2007. Men som Itavisen.no tidligere har skrevet vil grafikkteknologien Avalon og kommunikasjonssystemet Indigo dukke opp i Windows XP.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse