Foto: Tore Neset

Annonse


– «Åpen» ikke det samme som «fri»

Foto: Tore NesetRichard Stallman er derimot en forkjemper for det han kaller fri programvare. Men fri presse er han tydeligvis mindre glad i.

Liker ikke det vi skriver

Da ITavisen.no møtte opp til intervjuavtale med Stallman onsdag kveld, fikk vi beskjed om at han likevel ikke ville treffe oss. Uten noen nærmere forklaring enn at han skulle ha lest noe vi hadde skrevet, og ikke likte det noe særlig.

Han tok seg med andre ord ikke bryet med å verken oppklare eventuelle misforståelser eller forklare for oss hva han står for.

Virket uinteressert

I mangel av noe intervju må våre lesere derfor nøye seg med referat fra paneldebatten på JavaZone i Oslo i går kveld. Der deltok Richard Stallman sammen med Raghavan «Rags» Srinivas fra Sun, Knut Yrvin fra SkoleLinux, Jørund Leknes fra SV og stortingsrepresentant Raymond Robertsen fra Høyre.

Annonse


Mens de øvrige deltakerne gjorde sitt beste for å legge fram sitt syn, satt Stallman ivrig opptatt med sin IBM Thinkpad – tilsynelatende uinteressert i debatten.

GNU+Linux

Men når han ble spurt, var han derimot klar som et lys. Og betydelig lettere å forstå enn de øvrige, som både slet med engelsken og rotet seg inn et villnis av metaforer om biler, veier og sånt som ikke helt traff.

Stallman står nå for et syn som i hvert fall etter hans egen oppfatning er vesensforskjellig både fra det vi hører fra Linux-hold og åpen kildekode-hold. Han mener at Linux bør hete «GNU+Linux» og skiller mellom åpen kildekode og fri programvare.

Vil ikke krangle

– Det eller meste av åpen kildekode er fri. Men ikke alt. Jeg hilser alt godt arbeid velkommen,. og bruker ikke mye tid på å krangle med disse menneskene, så Stallman.

Men de fleste satt nok likevel igjen med et inntrykk av at her er det et skisma på størrelse med det som er mellom katolikker og protestanter. Som har økumeniske samlinger i fordragelighet, men krangler på bakrommet.

Monty Python-aktig

En av spørsmålsstillerne i salen sammenlignet konflikten i det folk flest i sin uforstand kaller Linux-miljøet med de absurde religiøse disputtene i Monty Python-filmen «Life Of Brian». Da ble Stallman synlig irritert.

I Stallmans verden finnes det ikke lisenser av den typen som Microsoft og Apple lever av. All programvare er fri, i den forstand at brukeren (eller for den saks skyld eieren, om programvaren er kjøpt) kan gjøre hva hun eller han vil med den. Den eneste «kontrakten» går ut på at endringer må gjøres tilgjengelig for alle andre.

Endre, kopiere, selge

Staten skal rett og slett forby all styggedom fra Windows til Java, og garantere borgerne rett til å bruke og forbedre programvare som de lyster.

Programvare skal fritt kunne modifiseres, kopieres og videredistribueres. Og til og med selges.

Skille kunst og data

For Stallman er ikke motstander av kapitalisme. Ei heller av opphavsrett. Film, musikk og spill skal fortsatt være beskyttet. Det er bare programvaren – for eksempel i et spill – som skal være fri.

Flere av deltakerne på møtet uttrykte tvil om hvordan man i så fall skal kunne skille det kunstneriske fra programvaren.

Men Stallman hadde svar rede også her.

– Programmer som kjører er ikke kunst, selv om den kan ha en skjønnhet i seg.

Alene om sitt syn

Det så for øvrig ikke ut til at panelets øvrige representanter kjøpte Stallmanns frihetsfundamentalisme.

Suns Raghavan Srinivas kunne på ingen måte love at Java skulle bli åpen (unnskyld, fri) kildekode.

SV-representanten Jørund Leknes var mest opptatt av å begrense monopolenes makt.

Høyres Raymond Robertsen var langt på vei med på at man må søke billige programvareløsninger i det offentlige, Men innså samtidig at selskaper og enkeltpersoner som utvikler programvare gjerne ville holde koden for seg selv og kanskje også tjene litt penger på den også.

Heller ikke Skolelinux Knut Yrvin så ut til å være villig til å totalforby Microsofts forretningsidé.

Microsoft selv glimret med sitt fravær, men avtroppende direktør Birger Steen sier til Aftenposten at Microsoft deler kildekode med «de som trenger den».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse