imac G5 front

Annonse


Flatpakket «PC» på stang

imac G5 frontITavisen.no fikk gleden av å teste maskinen et par timers tid. Det dreide seg om et såkalt «pre production»-eksemplar av 17-tommeren med fransk operativsystem, medbrakt fra forrige ukes Apple Expo i Paris.

Mye er likt

I det store og hele er maskinen nokså lik forgjengeren, «lampeskjerm»-iMac med G4-prosessor. Skjermen er den samme som på både 17-tommers (og 20-tommersutgaven) av G4. Og operativsystemet er jo fortsatt Panther – for Tiger (OS X 10.4) kommer ikke før ut på nyåret en gang.

En reell benchmark-test var det ikke snakk om – slikt forbyr Apple før maskinen er ferdig og tilgjengelig på det åpne markedet.

Bærbar på staur?

Dermed er dette verken en objektiv test eller subjektiv bedømmelse av opplevd hastighet.

Annonse


Derimot fikk vi lov til å kikke under lokket. Her finner vi så å si en bærbar datamaskin i maksi-utgave, med prosessor, Serial ATA-harddisk og DVD-brenner plassert pent og pyntelig bak flatskjermen.

Strømmen eneste kabel

Med trådløst Bluetooth-tastatur og mus (fortsatt uten høyretast), innebygde høyttalere og trådløst nettverksforbindelse er det faktisk bare én kabel igjen: Strømledningen.

For få presset alle komponentene ned i skjermen kreves orden.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Sant nok kommer de fleste til å koble til både iPod, USB-hub, kortleser, skriver, skanner og Gud vet hva. Så kabelsalaten blir selv ikke den mest design- og interiørbevisste Mac-bruker kvitt med det første.

Pent og ordentlig

Men her er det likevel orden i sysakene. På siden har du luke til DVD og CD, og på baksiden en rikholdig stripe med tilkoblinger (så godt som alt unntatt FireWire 800).

Når en først er blitt vant til å kunne snu skjermen alle veier som med dagens iMac, er det litt tungt å gå tilbake til en skjerm som bare kan vippes opp og ned. På den annen side er den lett å flytte på skrivebordet, så du oppnår langt på vei samme effekt som med den G4-iMac-en.

For finstua

Dessuten gir det massive pleksiglasset som skjerm og komponenter er omgitt av et svært elegant inntrykk. Dette er virkelig en maskin å ha i finstua.

De vante Windows-reglene gjelder ikke her, og det kan fortsatt være et langt steg for den som er vant til PC å gi seg Mac og OS X i vold.

Ikke for storspilleren

Men iMac G5 har alt en PC-bruker kan ønske seg – bortsett fra det enorme utvalget av spill som Windows-verdenen nyter godt av.

Maskinene kan bestilles nå, men vil i følge Apple ikke bli tilgjengelige før mot slutten av september. Prisene ligger på mellom 12 000 og 18 000 kroner, avhengig av skjermstørrelse og utstyr.

Dyrere enn prislappen

Maskinene levers med bare 256 MB RAM, og det er nok i knappeste laget for de fleste. Dessuten er både trådløs mus/tastatur, trådløst Airport-kort og Bluetooth-kort ekstrautstyr. Dermed blir det helst betydelig dyrere enn bunnprisen.

20-tommersmodellen med både trådløst nettverkskort, Bluetooth-kort og Bluetooth-mus/tastatur, 2 GB RAM og 250 GB harddisk lander på voksne 31 518 kroner! En tilsvarende (her er det litt snakk om epler og pærer, så ta det med en klype salt) stasjonær PC-konfigurasjon vil til sammenligning koste over 40 000 (Dell Dimension XPS med 3,6 GHz Intel og sammenlignbare komponenter), så da er det kanskje ikke så galt likevel…

Nøyaktige spesifikasjoner finner du på Apple Norge.

Annonse