Internett-kart

Annonse


Gratulerer med dagen, Internett!

Internett-kartSiden har det som kjent gått én vei: Nettet ble først overtatt av undervisningsinstitusjonene, deretter av folk flest. Og i dag vil vel mange si at de kommersielle kreftene har tatt over…

Fire noder

ARPANET (Advanced Research Project Agency Network) ble opprettet av det amerikanske forsvarsdepartementet for å teste ut nettverksteknologier som pakkesvitsjing – metoden som fortsatt brukes til å forflytte data i nettverk.

Helt i begynnelsen var bare tre steder i USA forbundet gjennom nettet: California-universitetet UCLA, UCSB, Stanford-universitetet og Utah-universitetet.

35 eller 21?

Det første bindeleddet mellom disse nodene ble opprettet 21. november 1969. Et par uker senere var alle de fire stedene koblet sammen.

Annonse


Det hersker likevel en viss uenighet om fødselsdatoen. Mens de såkalte «nettfundamentalistene» sverger til 1. september 1969, mener andre og mer liberale krefter at Internett først ble en realitet da ARPANET gikk over til TCP/IP-protokollen vi bruker i dag.

Dette skjedde 1. januar 1983. ITavisen.no forholder seg nøytral, og lover å vifte med flagget også på 21-årsdagen nyttårsaften…

Annonse