Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kan få fengsel for kopisperre

Det franske konkurransetilsynet kaller platebransjens kopisperre på CD-plater for svindel. Statsadvokaten har beordret full etterforskning.

Låst cd 2
I følge den franske avisen Liberation har en dommer beordret full etterforskning av plateselskapet EMI og butikkjeden Fnac, som har solgt de kopisperrede platene.

– Svindel

Konkurransetilsynets advokater mener kopisperre kvalifiserer som svindel etter fransk lov, og har langt på vei fått med seg påtalemyndighetene i dette synet. Statsadvoktanen har beordret etterforskning av de to selskapene, og flere kan komme i søkelyset.

Årsaken til at svindelbegrepet brukes, er at kundene har kjøpt platene i god tro – for å oppdage at de verken fungerer i bilen, På PC-en eller i den bærbare spilleren. Og i noen tilfeller heller ikke i hjemmespilleren.

– Lurer kundene

Etter franske myndigheters syn har musikkenhetene seilt under falsk flagg, og gitt seg ut for å være standard CD-plater. Noe de slett ikke er, i følge normen som ble lagt av selskapene Sony og Philips i CD-platens barndom.

Blir de to selskapene kjent skyldige, kan ledelsen risikere ubetinget fengsel i inntil to år. I tillegg kan de ilegges foretaksbot på mange hundre tusen kroner.

Stikkord: lydogbilde