Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux-duell i Norge

Richard Stallman (bildet) er åpen kildekode-guruen framfor noen. Nå kommer han til Norge for å duellere med Microsoft-sjefen Birger Steen.

(Foto: JavaZone)
Amerikaneren Richard Stallman er grunnleggeren av det såkalte GNU-prosjektet (forkortelse for «GNU´s Not Unix».

La grunnlaget

Selv om finnen Linus Torvalds utviklet Linux, var det Stallman som la grunnlaget for det som seinere har blitt utallige varianter av fri (men ikke nødvendigvis gratis) programvare.

Stallman har også levert mye av filosofien bak åpen kildekode, innehar flere prestisjefylte verv og har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Han er blant annet æresdoktor ved flere universiteter over hele verden – fra Sverige til Peru.

Paneldebatt

Den 15. September kommer Stallman til den store JavaZone-konferansen i Oslo. Her skal han holde et foredrag under tittelen The java trap («java-fellen»).

I følge Ove Dalen i JavaZone vil Stallman også møte den norske Microsoft-sjefen Birger Steen til paneldebatt. De to skal diskutere åpen kildekode kontra lisensiert vare av den typen Microsoft selger.

Ny holdning?

Microsofts toppledelse i USA har som kjent vært meget kritisk til Linux og åpen kildekode. Men mye tyder på at holdningen har endret seg noe det siste året.

Uansett blir et spennende å høre hva de to har å si til hverandre.

Stikkord: linux, programvare