Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hollywood-klassikere gjør fargecomeback

Debatten går nå heftig i hvorvidt The Three Stooges er bedre i originalversjon, eller med digitale farger. Regissør Sam Raimi er blant motstanderne av nyutgivelsen.

Film
Mange fans av Curly, Larry og Moe er ikke videre begeistret over at den gamle amerikanske TV-serien The Three Stooges nå kommer som nyutgivelse på DVD – i fargeversjon.

Men Columbia Tristar, Sony-selskapet som står bak den digitalt behandlete fargeutgivelsen, sier de håper å kunne gjøre TV-serien mer tilgjengelig for et yngre publikum som helst unngår sort-hvitt, skriver CNN News.

De to DVD-skivene som nå lanseres i USA inneholder fire episoder hver The Tree Stooges.

Columbia gir likevel Stooges-purister insentiv for å investere i fargeutgivelsen, ved å inkludere nye digitale overhalte versjoner av serien i opprinnelig sort-hvitt-format.

Selskapet sier de vurderer å gi farger til andre filmer og serier hvis etterspørselen viser seg å være til stede.

– De burde la være

Kritikerne hevder at digital fargekonvertering bare ødelegger for klassiske serier og filmer, deriblant Spiderman-regissør og innbitt Stooges-fan Sam Raimi.

– De burde bare la de være og prøve å konservere dem så godt de kan. Jeg føler at dette en kunstnerisk tolkning som ingen andre enn regissørens rett til å utføre, sier Raimi til CNN News.

Fansen er blant annet bekymret for at filmene ikke gis de rette fargene av studioet, og argumenterer med at gjenstander og dekor til innspillingene av gamle serier og filmer ble valgt ut fra hvordan de lot seg avfotografere i sort-hvitt. Ansiktene til skuespillere ble for eksempel av den grunn gjerne malt lysegrønt.

Historien gjentar seg

En lignende debatt brøt ut på 80-tallet. Media-monguel Ted Turner fikk for eksempel en rekke filmelskere på nakken da han fargela Casablanca, The Maltese Falcon og andre MGM-klassikere.

Star Wars-George Lucas og Steven Spielberg argumenterte i sin tid mot fargegjenskapinger og andre endringer på gammelt filmmateriale for den amerikanske Kongressen.

Lucas mente at fargeprosessen trekker gammel humor som The Three Stooges ut fra det sort-hvitt-unvierset de hører hjemme i, og vil miste mye av sin naturlig kontekst og appell på veien.

Stikkord: lydogbilde