Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norge frykter dataterror

Nå kan Norge få en egen antiterrorgruppe mot hacking. Norske myndigheter frykter at den kritiske infrastrukturen kan slås ut.

Nettkriminalitet
Man har de siste årene opplevd en betraktelig økning i dataangrep mot den norske infrastrukturen. Daglig angripes nå norske bedrifter av hackere som vil stjele sensitive opplysninger eller kuppe maskinene for å spre piratkopier, skriver Aftenposten.

Nå er det imidlertid frykten for at terroristorganisasjonene vil bruke data for å lamme økonomien i vestlige land, deriblant også Norge, de norske myndighetene frykter.

Spørsmål om tid

Den største frykten er knyttet til organiserte angrep mot «kritisk infrastruktur». Da vil norske banker, kraftleverandører og oljebransje oppleve store angrep, noe som igjen vil føre til at store deler av den norske befolkningen rammes.

– Vi vet at mulighetene for å lamme infrastrukturen er til stede allerede i dag. Dette er teknikker som ligger gratis tilgjengelig på Internett. Før eller siden vil det komme et større, målrettet dataangrep mot den kritiske infrastrukturen i Norge. Det er bare et spørsmål om tid, sier direktør Jan Erik Larsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Norsk CERT

Denne frykten kan nå føre til at Norge får sin egen spesialgruppe som kobles inn dersom slike dataangrep inntreffer. Et Computer Emergency Response Team (CERT) vil i så fall ha som hovedoppgave å begrense skaden når angrepet først har skjedd.

– Etter et datainnbrudd er det viktig å handle raskt for å begrense skadeomfanget. I dag står mange bedrifter på bar bakke i det øyeblikket det skjer noe. De opplever å bli handlingslammet, sier Larsen til Aftenposten.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet støttes av Politiets Datakrimsenter, som bekrefter at behovet for en nasjonal CERT kommer som en konsekvens av det nye trusselbildet som oppsto etter 11. september 2001.

Finnes på universitetene

Norske universiteter og høyskoler har allerede en egen CERT som kobles inn dersom hackere angriper universitetsnettet. Ifølge sikkerhetsansvarlig Per Arne Enstad er det daglig vellykkede innbrudd på studentmaskiner over hele landet.

– Mange er usikre på hva de skal gjøre etter å ha oppdaget et datainnbrudd. De vet ikke hvor de skal begynne. En nasjonal CERT bør ha som oppgave å koordinere dette arbeidet, samt å opprette kontakt mellom partene som er berørt i saken, sier Enstad.

Stikkord: internett, programvare