Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux bryter 283 patenter

Det viser seg at Linux kan bryte hele 283 eksisterende patenter. Men det ser ut til å være muligheter for å komme seg unna.

Det er mulig at Linux bryter 283 eksisterende patenter, inkludert 27 som holdes av Microsoft. Heldigvis har ingen ennå blitt prøvet for retten, skriver CNET News.com.

Nyheten om dette kommer fra Dan Ravicher, som er eier og grunnlegger av Public Patent Foundation. Han lagde en rapport på vegne av Open Source Risk Management (OSRM), en gruppe som selger forsikring for å beskytte de som bruker eller selger Linux-systemer.

Selger beskyttelse

Av de 283 patentene dette gjelder er heldigvis 98 eiet av selskaper som allierer seg med Linux, deriblant 60 fra IBM, 20 fra Hewlett-Packard og 11 fra Intel. Rapporten, som har blitt utarbeidet over flere måneder, har basert seg på undersøkelser av versjon 2.3 og 2.6 av Linux-kjernen.

OSRM selger ennå ikke noen beskyttelse mot slike mulige brudd på patenter, men planlegger selvsagt dette. Fra begynnelsen av 2005 vil dette være i salg, og da vil prisen være på 150 000 dollar (én million kroner) per år for beskyttelse mot søksmål, samt at forlikskostnaden vil være på opp til fem millioner dollar (34 millioner kroner).

Gammel lov

Spørsmålet er imidlertid hvor reell faren for slike søksmål er. For selv om man kan risikere slike søksmål kan man tydeligvis komme seg unna det verste problemet, på grunn av patentloven i USA, ifølge CNET News.com.

– Dersom du har kjennskap til dette og retten finner ut at du bryter patentet kan retten straffe deg. Derimot kan den ikke straffe deg dersom du sier du ikke visste om det. Det er en helt håpløs regel, sier Dan Ravicher.

– Ansvaret for å finne noe som bryter mot patenter har alltid ligget på de som holder patentet. Det er faktum at jeg ikke oppmuntrer ingeniører å sjekke patentinformasjon, sier Linux-kjempen Linus Torvalds.

Stikkord: linux, programvare