Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dårlig sæd med mobilen i lomma

Menn som har mobilen liggende i lomma kan få dårligere sædkvalitet. Det viser en ny tysk undersøkelse.

Kama sutra mobil
En ny rapport som har undersøkt sammenhengen mellom fruktbarhet og bruk av mobiltelefon blir offentliggjort i Berlin i morgen. Undersøkelsen er den første som rapporterer at mobilen kan påvirke sædkvaliteten, skriver Dagbladet.

Unormal sæd

Undersøkelsen, der 221 menn ble fulgt i 13, viser at de som gikk med mobilen nær testiklene, enten i lomma eller i beltet, var mest utsatt. Sædkvaliteten til disse ble redusert med en tredjedel, samtidig som at en del av de sædcellene som overlevde oppførte seg unormalt.

– Vi har et våkent øye på alle slike funn. Selv om jeg ikke kjenner grunnlagsmaterialet for denne undersøkelsen, tas all internasjonal forskning på helserisiko ved stråling fra mobiler på alvor, sier Gunnar Brunborg ved Nasjonal folkehelseinstitutt.

Ikke i bruk

I forhold til denne undersøkelsen viser dette at strålingen påvirker kroppen selv om telefonen ikke er i bruk. Dette tror menneskene bak undersøkelsen har å gjøre med at mobilen jevnlig leter etter nærmeste basestasjon/mobilantennet.

– Sædkvalitet kan variere av mange grunner, men vi kan selvfølgelig ikke se bort fra at dette er rett. Vi konkluderte i vår rapport med at det ikke fantes forskning som kunne underbygge påstander om at stråling fra mobiler påvirker fruktbarhet eller fostre. Men usikkerheten om mobilbruk er stor også på andra områder, sier Brunborg til Dagbladet.

Stikkord: Mobil