Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Farlig å bruke Internet Explorer

Microsoft har ennå ikke tettet to alvorlige hull i Internet Explorer. Samtidig har det blitt avslørt at store, kjente nettsteder har blitt infisert av virus som utnytter hullene.

Internet Explorer
Advarslene kommer etter at det ble kjent at en rekke store, seriøse nettsteder er infisert av virus som utnytter hullene.

Store, kjente nettsteder

Internet Storm Center, en institusjon som overvåker nettet mot trusler, vil ikke offentliggjøre navnene på nettsteder som er rammet. Dette for å forhindre ytterligere misbruk. Men de bekrefter overfor at det dreier seg om nettstedene til store og kjente selskaper og institusjoner.

Virusene arter seg slik at du bare trenger å være innom disse nettstedene for å bli rammet selv. Med andre ord er det ikke lenger snakk om å være «dum» og åpne vedlegg som kommer i e-post.

Opera er trygg

Heller ikke tradisjonell antivirus-programvare duger mot denne trusselen.

Om du bruker Opera, Mozilla eller annen nettleser, er du imidlertid trygg. Det samme er du om du bruker Linux eller Mac. Det er bare Internet Explorer for Windows som er berørt.

Kjent siden april

De to feilene i Internet Explorer har vært kjent siden april i år, og Microsoft er klar over problemet. Men av en eller annen grunn har de ennå ikke klart å tette hullene.

Selskapet har likevel sagt at feilene vil være rettet i Service Pack 2 for Windows XP, som er like om hjørnet. Grunnen til at hullene ikke blir tettet nå, er trolig at de har med nettleserens grunnstruktur å gjøre.

Med SP2 kommer en helt ny utgave av nettleseren – den første virkelige oppdateringen av Internet Explorer siden versjon 6 kom i 2001.

Russisk mafia bak?

Teoriene om hvem som utnytter hullene. Men mange spor fører til russisk mafia. Blant de som tror dette, er sikkerhetsgiganten Symantec . Dette fordi serverne den fiendtlige koden befinner seg på ligger på servere i Russland.

Selskapet beskriver virusene som «spamware», en slags blanding av spyware (programmer som installerer seg på PC-en din for å spionere på dine surfevaner) og spam (søppelpost).

– Hold deg unna Internett!

Hullene i Internet Explorer kan også brukes til å ramme brukerne på andre måter. Tidligere har vi blant annet sett at uvedkommende er i stand til å installere en ekstra menylinje i nettleseren.

Mens flere nøyer seg med å advare mot Internet Explorer, går en sikkerhetsekspert så langt at han ber folk om å la være å bruke Internett overhodet.

– Jeg har sagt til kona mi at hun ikke må bruke Internett om det ikke er absolutt nørdvendig, for eksempel om hun skal i nettbanken, sier sikkerhetsekspert Brent Houlahan, i selskapet NetSec til News.com.

Annonse
Stikkord: internett, virus