Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil totalforby fildeling

Den amerikanske senatoren Orrin Hatch (bildet) er nærmest fanatisk motstander av fildeling og kopiering. Nå slår han til med et nytt lovforslag.

Senator Orrin Hatch
Republikaneren Hatch fra Utah er imidlertid ingen mann å spøke med. Han er foruten å være predikant og plateselskapsdirektør formann i Senatets justiskomité. Han har utrolig nok greid å samle bred støtte i USAs lovgivende organer for prinsippet om vern av opphavsrett – nær sagt for enhver pris.

Ut med brennere og MP3

Det nye lovforslaget, kalt Infringement of Copyrights Act, vil i følge effektivt forby alle former for fildeling. Og trolig MP3-spillere og CD/DVD-brennere i samme slengen.

I teksten til lovforslaget, som støttes av en lang rekke republikanere og demokrater, er det intensjonen som teller. Dersom et nettverk eller en produsent leverer en vare og en tjeneste som alle må forstå primært brukes til ulovlig kopiering og distribusjon av film, musikk eller programvare, vil disse produktene pr. definisjon være omfattet av forbudet.

– Som en «snill mann»

Plate- og filmbransjen er ikke fremmede for en slik tankegang, som ville tvinge folk til å kjøpe produktene deres igjen framfor å laste dem gratis ned fra nettet.

Konsekvensen kan bli at både iPod og CD-spillere som støtter MP3 kan bli forbudt – i hvert fall i sin nåværende form. Og skal man følge logikken helt ut, ligger også den gode, gamle videoen tynt an.

Orrin Hatch sammenligner fildelingsnettverk og MP-spillere med den «snille» mannen som lokker ungene med gratis godteri i barnefilmen «Chitty Chitty Bang Bang» og mener at de som lager slike produkter og tjenester i virkeligheten oppfordrer barn og ungdom til å stjele.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde