Låst cd 2

Annonse


IT-selskaper til krig mot kopi-lov

Låst cd 2Selskapene er svært skeptiske til deler av den såkalte Digital Milennium Copyright Act (DMCA), som ble vedtatt under USAs tidligere president Clinton. Loven legger sterke begrensninger på retten til å kopiere digitalt matriale som programvare, film og musikk.

Særlig er det punktet i DMCA som forbyr å bryte eller distribuere produkter «hvis hovedformål er å omgå» kopibeskyttelser som er i ilden.

Film- og platebransjen, såvel som deler av programvareindustrien, støtter loven. Mange av disse mener slik lovbeskyttelse av kopisperrer og digitale rettighetssystemer er nødvendig for å redusere piratkopiering.

Men en annen mektig interessegruppe ønsker nå å få endret på lovverket, kan CNet News fortelle.

Annonse


Vil skrive om loven

Personal Technology Freedom Coalition Act, som drives fram med støtte fra blant annet Intel, Sun Micrososystems, Philips, Qwest og Gateway og Electronic Frontier Foundation, foreslår konkrete endringer i DMCA.

Spesielt forlanges det at loven tillater at det brytes kopisperrer, og distribueres produkter som setter en i stand til dette, så lenge det ikke samtidig foregår brudd på opphavsrettigheter.

Foruten de vanlige argumentene vedrerørende forbrukeres generelle rettigheter, deriblant retten til «fair use», understreker koalisjonen samtidig at DMCA kan hemme dataforskning som er viktig for USAs sikkerhet.

Den foreslåtte lovendringen vil også gi amerikanske reguleringsmyndigheter anledning til å forlange at utgivere tydelig merker CD-plater som er beskyttet med kopisperrer.

Annonse