Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ring med mobilen på fly

I løpet av 12 til 18 måneder er det ikke lenger noen fare å bruke mobilen til å ringe med på fly. Selskapet bak dette kommer faktisk fra Norge.

Fly
Telenor og det amerikankse selskapet ARINC utvikler en teknologi som gjør det mulig for flypassasjerer å bruke GSM mobiltelefoner om bord, skriver Telenor i en pressemelding. Den nye teknologien skal tillate sikker og sømløs bruk av GSM på fly.

– Flypassasjerene kan ringe og ta i mot samtaler og sende og motta tekstmeldinger på samme måte som på bakken. Spørsmålet er ikke lenger om mobiltelefoner kan brukes om bord på fly. Det er spørsmål om når, sier administrerende direktør i ARINC Graham Lake.

Nærstående realitet

Teknologien selskapene utviler benytter det satellittbaserte kommunikasjonssystemet til Inmarsat som flere flyselskap har investert i. Dette systemet brukes i mer enn 3000 fly verden. Eksperter fra Telenor, ARINC og flyselskapene har samarbeidet for å utvide Inmarsat til også å akseptere GSM-standarden.

– Dette er en del av vår felles strategi for å drive mer bruker- og markedsrettet forskning. Vi ser for oss at GSM-mobiltelefoner kan tas i bruk om bord i fly om 12 til 18 måneder og har med det satt både teknologien og samarbeidet helt i tetsjiktet, sier konserndirektør for teknologi i Telenor ASA, Berit Svendsen.

– Normale mobiltjenester og roaming også om bord i fly er nå en nærstående realitet, fortsetter Svendsen.

Stikkord: Mobil