Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– DVD-brennere maxer ut på 16x

Om ikke lenge kommer DVD-brennerne med 16x hastighet. Men raskere blir de ikke, sier ingeniørene i HP og Iomega.

DVD
16x-spesifikasjonen har nylig blitt godkjent av DVD+RW Alliance. Dermed er det, til tross for at vi fremdeles har til gode å se blant 12x-godkjente DVD-plater i handelen, duket for å brenne DVD+R 16x-plater på under seks minutter når de nye brennerne kommer i handelen til høsten.

Men særlig raskere vil det neppe gå, melder nettstedet Extreme Tech, som har vært i samtale med eksperter hos flere utstyrsprodusenter.

Fysiske begrensninger

Det fysiske taket for hvor raskt det er mulig å brenne plater med dagens teknologi ser nemlig ut til å være nådd, på samme måte som vi grensen forlengst blitt nådd på vanlige CD-brennnere.

– 16X er mer eller mindre den fysiske grensen. En disk i en 16X brenner vil spinne med omtrent samme hastighet, ti tusen omdreininger i minuttet, som en CD-R på 52X. Prøver man å spinne raskere vil materialet i platen slå sprekker, sier produktutvikler Greg Standiford i Hewlett Packard.

– Såvidt jeg kan se vil vi ikke kunne gå raskere enn 16X-brennere, samstemmer produktsjef Scott LeFevre i Iomega.

Dermed vil produsentene måtte komme opp med andre nyvinninger for å forsøke å holde prisene oppe, som for eksempel å integrere minnekortlesere, eller å lansere nye brennere som kan skrive i to lag – og dermed doble lagringskapasiteten på platene.

Annonse
Stikkord: lydogbilde, Maskinvare