Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Småbarn blir smartere med PC

Det viser seg nå at barn som enda ikke har begynt på skolen, men som har brukt PC, kan være smartere enn barn uten PC-erfaring.

Skole/barn
En ny undersøkelse i magasinet Pediatrics viser at barn som har blitt eksponert for PC får bedre resultater på tester som måler kognitiv utvikling og hvor klar man er til å begynne på skolen, enn de som ikke har vært eksponert for PC, skriver CNN News.

Strid om PC-bruk

Studiet testet 122 barn i alderen tre til fem år. Noen av barna hadde brukt PC enten alene eller sammen med noen tre til fire ganger i uken, mens de andre ikke hadde brukt PC. Tidligere studier viser også at databruk bedrer finmotorikken til barn, samtidig som den bedrer gjenkjennelsen av tall og bokstaver.

Andre studier har imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom databruk og barns kunnskaper eller språk. Noen eksperter hevder også at databruk fører til at man ikke oppleve essensielle opplevelser i barndommen, som det å leke med leketøy eller jevngamle barn.

Begrenset studie

Forskerne bak studiet sa at undersøkelsen var begrenset. Man brukte foreldrenes estimater på hvor mye tid barna brukte på datamaskinen. I tillegg tok den ikke høyde for hvor ofte man bruke undervisningsprogramvare.

Det kom i tillegg frem at barn «bruker» PC på en rekke forskjellige måter. De bruker den til å skrive, spille, lære, bevege mus eller joystick, se bilder, eller observere og imitere foreldre eller søsken.

Annonse
Stikkord: internett, Maskinvare, programvare