Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Totalforbud mot mobil

Nord-Korea innførte 25. mai forbud all bruk av mobiltelefoner for egne innbyggere. Turister og andre tilreisende får derimot lov å bruke dem.

IP-telefon politi
Dette rapporterer det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nå har ikke Nord-Korea akkurat noen blomstrende turistindustri, så særlig mye trafikk blir det neppe på det som måtte finnes av basestasjoner.

Terrorfrykt årsak

Den offisielle begrunnelsen er at terrorister kan bruke mobiltelefoner til å utløse bomber. Et eksempel som nevnes er den grufulle togulykken i landet for kort tid siden.

Det er imidlertid ingenting så langt som tyder på at denne ulykken var en terrorhandling. Og med Nord-Koreas beinharde, totalitære regime i tankene er det grunn til å tro at frykt for at «statsfiendtlig informasjon» skal komme på avveie er den egentlige grunnen.

Bekreftet på møte

Totalforbudet ble innført 25. mai – like etter at det nordkoreanske regimet hadde gjort et visst PR-nummer av at mobilnettet nå kunne brukes av utlendinger på besøk.

Nord.-Korea åpnet sitt første mobilnett for to år siden. På et møte mellom nord- og sørkoreanske myndigheter i den nordkoreanske hovedstaden Pyonyang i går ble det stadfestet at bare høytstående embedsmenn og utlendinger kan benytte nettet.

Stikkord: Mobil