Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spamforbud kan gi mer spam

Det siste året har det kommet flere forbud og retningslinjer mot søppelpost, eller spam. Men noen tror faktisk at forbudene kan føre til mer spam.

spam kar
I løpet av april stoppet IT-leverandøren MessageLabs tre ganger så mye spam som i oktober 2003. Samtidig jobbet den norske regjeringen hardt for å innføre EU-regler mot spam her til lands, ifølge dn.no. Men ikke alle tror at dette vil fungere.

– Politikerne kan vedta hva de vil. I kampen mot uønsket søppelpost blir de sørgelig impotente, og i verste fall bidrar de til å gjøre tingene enda verre, sier markedssjef Thomas Holthe i det norske sikkerhetsselskapet PDI.

Skaper økning

EU-reglene som skal innføres i Norge innebærer blant annet at arbeidstakere ikke skal kunne motta mail med reklame mens man er på jobb. Dette og de andre reglene vil sannsynligvis ikke ramme de ordentlige spammerne skikkelig, skriver dn.no.

– Politikere er ikke dataeksperter, og de har vist seg i dårlig stand til å regulerer internett og programvare. Dette er en verden der de er rene amatører, og deler av norsk media er ikke mye bedre. Her får regelkåte politikere og byråkrater ofte fritt spillerom, uten at det kommer motforestillinger, sier Holthe.

– Se på USA. Der har mengden spam gått kraftig opp den siste tiden, til tross for CAN-SPAM-loven som Bush vedtok i fjor. Samtidig er det teknisk sett blitt ulovlig for en bedrift å sende et forretningstilbud til en annen bedrift uten å få eksplisitt tillatelse først, sier Holthe.

Tips mot spam

Sikkerhetseksperten Holthe har tydeligvis ikke tro på at myndighetene skal klare å løse problemet med slik søppelpost. I stedet mener han at den beste oppskriften for å slippe de stadig økende mengdene med spam er å bruke sunn fornuft.

– Oppgi aldri hovedmailen din på nettet. Det er å be om å bli spammet. Svar heller aldri på en spammeldign. Da får spammeren bekreftet at søppelposten kommer frem. Og viktigst av alt: Kjøp aldri noe via en spampost. Hvis ingen kjøper noe, vil ikke bakmennene tjene penger, og spammen vil dø ut naturlig, mener Holthe.

Stikkord: internett