Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows for supermaskiner

Microsoft har kastet sine øyne på markedet for high end-systemer. Med Windows HPC Edition vil de slå både Unix og Linux på hjemmebane.

Windows Update
HPC står for High Performance Computing. Microsoft har jobbet med konseptet en tid. De kan ikke sitte rolig å se på at Unix- og Linux-verdenen tar hele markedet for topp spesifiserte datasystemer for næringslivet.

Linux sterkt inn

Tradisjonelt er Unix i ulike varianter det operativsystemet som har dominert slike systemer. Men de siste årene har Linux kommet sterkt inn, rett og slett fordi det er et billigere alternativ. Linux ligner svært mye på Unix, og det er derfor relativt enkelt for driftspersonale å takle overgangen.

Nå vil Microsoft benytte seg av en lignende effekt. Kompetansen på Windows serversystemer er minst like utbredt som Unix/Linux-kompetanse. Likevel har ikke Microsofts produkter for den mest krevende delen av markedet, som Windows Server 2003 og SQL Server database, oppnådd den posisjonen som Microsoft ønsker.

Lukrativ bransje

Å levere tunge systemer for næringsliv og og offentlig virksomhet er lukrativ virksomhet. Linux-systemer av denne typen sto i fjor for nærmere 36 milliarder kroner i USA. Og markedet økte med 14 prosent, i følge News.com.

Stikkord: programvare, windows