Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilspammere bøtlagt

Seks selskaper må betale 900 000 kroner hver etter å ha brukt ulike teknikker for å lure britiske mobilbrukere til å rine dyre numre.

Mobil penger
Det er det britiske kontrollorganet ICSTIS (Independent Comitte for the Supervision of Standards of Telepone Information Services – puh!) som til sammen har bøtelagt de seks utenlandske selskapene med 450 000 pund – om lag 5,4 millioner norske kroner.

Bransjeorgan

ICSTIS er finansiert av den britiske teleindustrien, og skal sørge for at aktørene følger etiske regler. Organisasjonen har myndighet både til å bøtelegge og utestenge aktører som bryter reglene. Alternative for «synderne» er å gå rettens vei. Om de har en dårlig sak, kan dette bli langt dyrere.

De seks bøtelagte selskapene er i følge The Register Vertical Media Ltd, Fast Way Holdings Ltd, Litmus Ltd, Indiano Communications, Greenbay Ltd og Quartel Ltd.

Tapte anrop

Selskapene brukte forskjellige teknikker for å lure mobilbrukerne. En av dem var å «blindsamtaler» til et stort antall abonnenter for å få dem til å ringe tilbake. Om de gjorde det, fikk de en saftig regning.

En annen var å sende ut masse-SMS med gledesstrålende meldinger om at mottakeren har vunnet en større pengepremie – som kunne hentes ved å ringe et teletorgnummer som kostet 20 kroner minuttet.

Fiktive premier

ICSTIS fant at premiene var fiktive, og at selskapene dermed gjorde seg skyldige i grove svindelforsøk.

I tillegg til å bøtelegge selskapene har ICSTIS også stengt dem ute fra det britiske telemarkedet.

Annonse
Stikkord: Mobil