Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows i 3D

Windows XPs avløser Longhorn får et elegant 3D-grensesnitt. Men de som ikke har bra nok grafikkort, får bare et Windows 2000-lignende skrivebord.

Longhorn Aura
På WinHEC-konferansen i Redmond avslører Microsoft nå Longhorns hemmeligheter stykkevis – litt hver dag.

Litt hver dag

I går kom nyheten om at Longhorn i utgangspunktet er skreddersydd for bærbare maskiner. Og dagen før fikk vi vite at Longhorn kan komme til å ha funksjoner som støtter avspilling av film og musikk uten å starte operativsystemet fullt ut.

Nå røper altså Microsoft at det ferdige Longhorn-grensesnittet vil ha en 3D-følelse.

Tre nivåer

– Vi gjøre ikke dette fordi det er kult. Men det er kult, sier produktsjef Greg Sullivan i Micrsosoft til News.com.

Skal man få noe utbytte av det nye grensesnittet, må man ha bra grafikkort. Microsoft kommer til å kjøre tre kvalitetsnivåer. Det øverste, kalt «Aero Glass», krever et topp spesifisert kort med minst 64 MB videoram. Da får man ekte 3D-følelse med skygger og gjennomsiktighet.

«Classic» for fattigper

Neste steg nedover på stigen heter bare «Aero» krever 32 MB videoram, og vil gi nesten samme følelse og utseende som «Aero Glass».

Det tredje og minst krevende nivået er ikke overraskende kalt «Classic» og gir omtrent samme skrivebord som Windows 2000.

Både «Aero» og «Aero Glass» krever støtte for DirectX 9.0, AGP 4X for eksterne grafikkort, samt en egen grafikkdriver for Longhorn.

Annonse
Stikkord: programvare, windows