Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gates får millionbot

I forbindelse med oppkjøp i to amerikanske bedrifter har Microsoft-gründeren Bill Gates blitt ilagt en millionbot for brudd på reglene om innsidehandel.

Bill Gates ble i går ilagt en bot på 800 000 amerikanske dollar, eller omtrent 5 400 000 norske kroner. Dette for brudd på en lov i forbindelse med fusjoner, skriver the Inquirer.

Brøt loven to ganger

Ifølge den amerikanske Federal Trade Commision, som overser det amerikanske finansmarkedet, har Bill Gates brutt Hart-Scott-Rodino Pre-Merger Notification Act.

Gates investerte ved to anledninger i renovasjonsfirmaet Republic Services og i legemiddelselskapet ICOS Corporation. Kjøpene var i en størrelsesorden som gjorde at Gates hadde informasjonsplikt om kjøpet, noe han ikke gjorde fordi han visstnok trodde han ikke hadde rapporteringsplikt.

I ett av tilfellene har det amerikanske justisdepartementet vurdert feilen som såpass grov at han skulle ilegges en «kraftig straff». Gates har akseptert straffen, som også ble gjort noe mindre enn den maksimale straffen han kunne idømmes, fordi Gates samarbeidet med myndighetene.

Microsoft utenfor

Begge investeringene har Gates gjort som privatperson gjennom sitt investeringsselskap Cascade Investment. Dette selskapet hevder at feilen ble begått av noen medarbeider og at Gates selv ikke hadde noe med dette å gjøre, skriver Politiken.dk.

Dette betyr selvsagt også at boten ikke har noe å gjøre med de andre juridiske stridigheten mellom amerikanske myndigheter