Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor lanserer IP-telefoni

Fra nyttår vil Telenor tilby ip-telefoni til privatmarkedet. Selskapet har i lengre tid vært presset på det nye telefonisystemet.

IP-telefoni
– Vi kommer med et attraktivt og konkurransedyktig tilbud ved årsskiftet, sier konserndirektør Berit Kjøll i Telenor til dn.no.

Prisene på den nye tjenesten vil Telenor først offentliggjøre over sommeren.

Reduserte utgifter

IP-telefoni har vært hypet lenge, men har ikke tatt av. Flere teleanalytikere, som norske Tore Aarønæs, har sagt at telefoni over internett vil slå gjennom i år. Det gjenstår å se.

IP-telefoni har lenge vært et tilbud i bedriftsmarkedet. Det regnes som et konkurransemessig alternativ til bedrifter og offentlige etater som er lokalisert flere geografiske steder. Teleutgiftene blir betydelig redusert med slike løsninger.

Lite alternativ

I privatmarkedet lanserte det lille selskapet Telio en «nesten» gratis tjeneste fra nyttår. Selskapet skal ha mellom 10.000 og 15.000 kunder, og er foreløpig eneste tilbyder av denne tjenesten til privatmarkedet i Norge. Det finnes også internasjonale tilbydere av denne typen tjenester som er tilgjengelige her i landet.

De siste par årene har Telenor mistet mye trafikk i fastnettet, blant annet som følge av migrering over til mobiltelefoni, ADSL og til IP-telefoni

Sjanseløse mot giganter

Telenor har sagt at de følger utviklingen nøye, men har verken vurdert markedet eller teknologien som moden nok. Flere andre store teleselskaper i Europa og USA har den senere tiden lansert telefoni over internett til privatmarkedet.

Den danske teleanalytikeren John Strand har sagt at nykommere som Telio er sjanseløse når et stort selskap som Telenor kommer på banen.

(ITavisen Business)

Stikkord: internett