World of Warcraft mini

Annonse


«World Of Warcraft» på BitTorrent

World of Warcraft miniFørste spill ut er betaversjonen av World Of Warcraft.

Utnytter båndbredde

BitTorrent bruker en teknologi som er radikalt forskjellig fra fildelingssystemer vi kjenner fra Kazaa og Napster. Det virker slik at store filer fordeles på de ressursene som finnes – i form av den til enhver tid tilgjengelige båndbredden.

Brukere som laster mye opp, får også laste mye ned. Høy båndbredde ut belønnes med høy båndbredde inn.

Alle som deler filer laster små biter av filen opp og ned samtidig – helt til puslespillet er komplett.

Film, programvare og spill

Mannen bak systemet, amerikaneren Bram Cohen, blir av mange regnet som den nye Shawn Fanning – mannen som startet fildelingsbølgen med Napster.

BitTorrent brukes flittig av filmentusiaster, og er nå trolig det beste og mest brukte nettverket for privat filmdistribusjon på nettet.

Også spill og programvare finnes i stort monn på det samme nettverket, som i likhet med andre fildelingsnettverk ikke har noen sentral styring eller noe eierskap som kan saksøkes.

Ikke overraskende er filmbransjen lite begeistret. Men så langt har de ikke gjort noe aktivt forsøk på å stoppe Cohen og hans nettverk, selv om de har brukt harde ord.

Anerkjennelse og jobb

At et av de største spillselskapene nå velger BitTorent som sin distribusjonskanal for testversjoner, betyr en anerkjennelse for fildelingsnettverk som Cohen knapt kunne drømme om da han startet opp i det små.

Etter å ha vært så godt som blakk en lang periode har Cohen i dag en godt betalt jobb i spillselskapet Valve, som snart kommer med Half-Life 2. Cohen jobber med distribusjonsnettverk Steam sammen med Valve, der samme teknologi som BitTorrent benyttes. Et intervju med Bram Cohen kan du lese i The New York Times (krever registrering).

Annonse


Annonse