Stasjonær PC

Annonse


Mikrofoner gjør PC-en stillere

Stasjonær PCHvem har ikke irritert seg over den store, stygge kassa under pulten som durer i vei som en middels byggeplass?

Mange løsninger har blitt prøvd – fra vannavkjøling til viftestyring og kontrollert prosessorbruk. Men fremdeles er det slik at skal du først ha maksimale dataressurser tilgjengelige hele tiden, så må du leve med ikke så rent lite støy.

NASA-prosjekt

Scott Sommerfeldt er professor i fysikk ved Brigham Young-universitetet i Salt Lake City, USA. Han jobbet med et prosjekt for NASA som tok sikte på å gjøre jetmotorerer stillere.

Prosjektet gikk heller dårlig. Å få slike kraftige maskiner til å tie, viste seg å være en nesten umulig oppgave.

Bare suset igjen

Men som en bivirkning oppdaget Sommerfeldt i følge den amerikanske TV-stasjonen KSL Newsat han klarte å få sin egen PC til å bli så godt som helt tyst. Det eneste han hørte, var suset av luftmolekylene som passerer – omtrent som en svak bris.

Systemet består av et sinnrikt oppsett av mikrofoner og høyttalere som kansellerer ut støyen. Det virker på noenlunde samme måten som såkalt «noise cancelling», en enkel teknologi som i mange år har vært brukt både i hodetelefoner og til bilstereo.

Koster 150 kroner

Mikrofoner fanger opp bakgrunnslyden i rommet, analyserer den og sender det samme signalet tilbake i motfase. Resultatet blir betydelig reduksjon av støy. Forutsetningen er imidlertid at støyen er jevn og forutsigbar. Med andre ord virker ikke systemet mot plutselige og omskiftelige lyder som smell og høy musikk.

Professor Sommerfeldt bruker et oppsett med fire mikrofoner som registrerer viftestøyen i PC-en. En liten prosessor tar seg av analysen, og og «motstøyen» blir så sendt ut gjennom høyttalere.

Sommerfeldt antar at systemet hans bare vil gjøre PC-en ca. 150 kroner dyrere enn den er i dag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse