Annonse


Intel nekter Kina WiFi

Første juni trekker de produktene fra det kinesiske markedet. Samtidig truer USA med å klage Kina inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Trådløs konflikt

Det er først og fremst personlige datamaskiner som benytter trådløse nettverk som er rammet av konflikten. Dette kinesiske markedet var i fjor på under 300 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Men saken har større dimensjoner. Kina er ingen ubetydelig IT-nasjon. Innen 2007 vil markedet deres være anslagsvis ti ganger så stort som i dag.

Frykter tilgang

Amerikanerne frykter at kineserne gjennom sitt krav skal få tilgang til patenter og annen hemmeligstemplet teknologi.

— Kinesiske myndigheter prøver å tvinge oss til å inngå et forpliktende produksjonssamarbeid med kinesiske selskaper. Det skaper en farlig presedens, sier Rhett Dawson i Interesseforeningen for den amerikanske it-industrien til Asian Wall Street Journal.

– Ikke avhengig av USA

Kineserne er ikke bekymret. De holder selv på å investere over 100 milliarder kroner i nye produksjonsanlegg for avanserte databrikker. Mellom 10 og 12 fabrikker skal stå ferdige i løpet av året.

– Vi er ikke avhengige av utenlandsk teknologi for å overleve, sier direktør Chen Yuping i China Academy of Telecommunication Research.

Det kinesiske markedet for databrikker vil øke fra 28 milliarder dollar i 2003 til 55 milliarder dollar i 2007, i følge Gartner Dataquest.

(Denne artikkelen er hentet fra vårt søsterpublikasjon ITavisen.biz)

Annonse


Annonse