nVidia GoForce 4000 mobil

Annonse


Fire megapiksler på mobilen

nVidia GoForce 4000 mobilCANNES (ITavisen.no): Det er nye tider for mobilen her nede på 3GSM World Congress. Både nVidia og Texas Instruments har nå lansert nye grafikk-kort til mobiltelefoner, med spesifikasjoner som gjør det veldig spennende i tiden fremover.

Mangedobling av kvalitet

Texas Instruments lanserte på mandag her i Cannes sin nye OMAP 2-arkitektur for 2,5 og 3G-telefoner. Arkitekturen vil føre til at videokvaliteten vil øke med fire ganger i forhold til dagens kvalitet, mens 3D-grafikk vil kunne bli hele 40 ganger bedre.

Mer spesifikt har man i dag mulighet til å ha et kamera på mobilen sin med rundt en megapiksel, mens prosessoren kan takle opptil 70.000 polygoner i sekundet når det gjelder 3D-grafikk. Med Texas Instruments nye arkitektur skal man da kunne få kamera med fire megapiksler eller mer, mens det er snakk om at prosessoren kan takle hele to millioner polygoner i sekunder.

Støtter alle

Spesifikt ble det lansert to nye prosessorer, OMAP2410 og OMAP2420, som skal komme på markedet allerede i løpet av året. OMAP2410 har en 2D/3D grafikkaksellerator, samt et integrert kameragrensesnitt. Med OMAP2420 vil du kunne få opptil 4 megapiksel på kamera, samt opptak og avspilling av video. Den vil også kunne vise bilder på en ekstern TV-skjerm.

Annonse


Alle prosessorene med den nye OMAP2-arkitekturen vil støtte alle de eksisterende mobile operativsystemene, som Symbian OS, Windows Mobile, Linux, Nucleus og Palm OS

Etter hvert vil det også komme prosessorer med OMAP 2-arkitektur som muliggjør kameraer med opptil seks megapiksler, DVD-kvalitet på video, hi-fi-lyd med 3D-effekt, analogt og digitalt TV-mottak, samt at oppløsningen på skjermene skal bli bedre enn VGA-oppløsning.

GoForce fra nVidia

nVidia, som er kjente for geForce-kortene til stasjonære og bærbare maskiner, lanserte klokken 14:00 idag, onsdag, et nytt grafikk-kort til mobilen, GoForce 4000. Dette kortet muliggjør opptil 3 megapiksler på mobilen, og har støtte for VGA-oppløsning (640×480).

Det vil også, som de to kortene fra Texas Instruments, kunne gjøre opptak og avspilling av video i 30 fps (frames-per-second), i en kvalitet som vi ble forklart var hakket bedre enn det man kan gjøre med et vanlig VHS videokamera.

Under pressekonferansen i dag fikk vi også se en demo av et bilspill som ble kjørt på en simulator av dette kortet og det var mektig imponerende. Det var helt klart mange mange hakk opp fra dagens mobiltelefoner. Vi fikk også forklart at dette ikke var en fiktiv simulator, men at de faktisk satt med prosessoren med den samme kvaliteten i fabrikken.

Ting tar tid

Så det er bare å begynne å glede seg. Selv om det nok er en stund til vi kommer til å se den store forskjellen på mobilen vår. Først må mobilprodusentene ta i bruk disse prosessorene og så må disse komme på markedet. Det vil derfor ikke overraske om det tar noen år før vi ser dette.

Annonse