iTrip Griffin

Annonse


Bruk iPod – end opp i fengsel

iTrip GriffinBruk av mp3-spillere med fm-sender for overføring til høytalere er forbudt. I løpet av våren blir det avgjort om salg av overføringsenheten også blir forbudt. Nå er bruk forbudt, salg lovlig.

Post- og teletilsynet (PT)undersøker nå om slike fm-sendere kan skape forstyrrelser i radiosystemet. Gjør de det, vil PT vurdere forbud.

Må ha tillatelse for å bruke iTrip

Til Apples Ipod og andre mp3-spillere kan det koples en fm-radiosender som kan videreformidle signalene til en annen radio for å få musikken ut over høytalere.

Itrip koster drøyt 200 kroner og dekker hele fm-båndet. Andre sendere går over ferdigprogrammerte frekvenser. Bruk av slike radiosendere krever tillatelse.

— Det er fortsatt usikkert om senderne forstyrrer mye, for eksempel ved at lyden blir pumpet ut av naboens radio, sier seksjonssjef Stein Gudbjørgsrud i PT.

PT skal teste noen produktene for å se om de forstyrrer og eventuelt hvor mye. Gjør de det, kan senderne bli forbudt. En avgjørelse vil komme i løpet av våren.

Tillatt i USA

I USA er slike sendere tillat hvis »støynivået» er lavt. I Europa er bruken stort sett forbudt, men forbudet blir ikke håndhevet.

— Vi vurderer alternativene forbud eller generell tillatelse hvis forstyrrelsene er minimale, sier Gudbjørgsrud.

Den svenske Post- och telestyrelsen vurderer også forbud mot svake radiosendere som kan koples til mp3-spillere.

PTs problem

PT er i et dilemma. Alvoret i forstyrrelsene vil bli vurdert i forhold til hvor store ressurser det vil kreve å håndheve et forbud.

— Vi må prioritere våre ressurser, sier Gudbjørgsrud som forteller at Pt også kjenner problemet med ulovlige radio-lan i nærmiljøer. Han kjenner ikke til at lovforbudet har blitt anvendt.

— Selv om de ikke er tillatt, vil vi gi produsenter og forhandlere en fair sjanse til å finne ut hva de står for, sier han.

(ITavisen Business)

Annonse


Annonse