Film

Annonse


Brasil går for digitalfilm

FilmBrasil blir vanligvis forbundet med sol, sommer og til dels bunnløs fattigdom. Det er imidlertid lett å glemme at brasilianere har en altoppslukende interesse for ny teknologi – minst like intens som de nordmenn har.

Avanserte brukere

For eksempel bruker 95 prosent av landets skattebetalende befolkning (hvilket for Brasils vedkommende ikke nødvendigvis vil si alle i jobb…) nettet til å levere selvangivelsen. Landets valgsystem har lenge vært elektronisk, og bankene har avanserte løsninger som du knapt ser i vestlige land.

Brasil er også et enormt stort land med til dels dårlige veier. For å gjøre det billig har derfor den brasilianske filmindustrien valg å gå heldigitalt. Eventyret begynte med filmen «Os Normais» (De normale) i fjor. Det var den første filmen i Brasils historie som var digital fra opptak og produksjon til lerret.

Nå bygges heldigitale kinoer over hele landet. I mai vil 100 av dem være i drift, dersom alt går etter planen.

Annonse


Fra media 9 til MPEG-4

Innledningsvis brukte brukte man Microsofts Media 9-programvare, men nå har filmindustrien funnet at MPEG-4 både er raskere og billigere å bruke. Med MPEG-4 kan en helaftens spillefilm i full kinokvalitet krympes til fem GB – om lag 15 ganger mindre enn kopier i den mest brukte standarden i dag, MPEG-2.

Filmene blir sendt fra en sentral server Brasils største by, Sao Paulo. Med god båndbredde tar det bare ca. 20 minutter å sende en og en halv times film til en kino, skriver Christian Science Monitor.

Annonse