Brainlink

Annonse


Data rett på hjernen i 2007

BrainlinkDet private amerikanske selskapet Cyberkinetics har søkt om myndighetenes tillatelse for å teste sitt BrainGate-system på fem bevegelseshemmede mennesker i 2004.

Selve grensesnittet i Braingate består av en 2x2mm plug med 100 elektroder, som festes til neuroner i hjernene motoriske senter, rett over høyre øre. Gjennom disse nervetilkoblingene vil systemet kunne lytte til og tolke signaler fra hjernen, og oversette disse til data-kommandoer.

– Det ser veldig ut som i The Matrix, sier selskapets president Tim Surgenor til Wired News, og referer til datapluggene i bakhodet på filmens hovedpersoner.

Tankestyring

BrainGate tar i første omgang sikte på å gi funksjonshemmede pasienter økt bevegelighet, og muligheten til å kommunisere direkte med en datamaskin uten å måtte gå via mus, tastatur eller lignende grensesnitt.

Annonse


På lang sikt vil lamme pasienter kunne styre sine nye implanterte mekaniske muskler ved egen tankekraft, og det skal ikke mye fantasi til for å se for seg en rekke andre anvendelsesområder.

– Så snart du kan kontrollere en datamaskin, er det teknologi der ute for å gjøre alt mulig. Det er utrolig hva du kan gjøre med en joystick og et par knapper, sier Surgenor.

Tilgjengelig i 2007?

Cyberkinetics har tidligere demonstrert hvordan aper har kunnet spille dataspill og styre muspekere med ren tankekraft. Nå sier selskapet at de håper å ha kommersielle produkter på markedet allerede i 2007.

Andre selskaper og forskere jobber med lignende prosjekter. Neural Signals er allerede i gang med testing av hjernestyring på mennesker, med gode resultater. Cyberkinetiks håper likevel å være de første til å kommersialisere sitt system.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse