overvåkingskamera

Annonse


Global database mot tyveri

overvåkingskameraStjeler du en genser i Grenoble, kan du bli tatt om du spaserer inn i en butikk i Bergen. Det er ett mulig scenario når detaljhandel over hele verden kobles sammen i et internasjonalt nettverk for elektroniske RFID (Radio Frequency Identifaction)-brikker.

Avløser strekkode

Disse brikkene er allerede i bruk, både i Norge og i mange andre land. På sikt vil de avløse både strekkoden og de store, klumpete tyveribrikkene som henger fast i klesplagg og andre varer.

I tillegg til prisinformasjon og status (betalt/ikke betalt) kan brikkene inneholde informasjon om hvem som har betalt. Ved hjelp av informasjon hentet fra betalingskortet vil man kunne se om betaleren tidligere har kjøpt lignende varer.

Personvern hindring

Det er imidlertid grunn til å tro at eksisterende lovgivning om personvern vil begrense mulighetene til å lagre og koble informasjon.

Annonse


Men det er også grunn til å tro at politiet i enkelte saker kan få innsyn i databasen.

Verisign har fått i oppdrag å opprette og drifte databasen der all RFID-informasjon skal registreres.

Protester

I USA og flere andre land har RFID-merkingen vakt en storm av protester. Særlig er det en høyeffekt-type med lang rekkevidde som har skapt bruduljer. Den britiske kjeden Marks & Spencer har derfor valgt en brikke med åtte ganger mindre rekkevidde enn de som for eksempel brukes av Wal-Mart kjeden i USA.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse