RIAA logo

Annonse


– Ikke lov å spore opp fildelere

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
De tre dommerne i U.S. Court of Appeals for the District of Columbia omgjorde dermed en tidligere dom der det het at plateselskapene med loven i hånd kan be om slike opplysninger i jakten på musikkpirater.

220 fikk «bot»

Det siste året har plateselskapenes organisasjon RIAA (Recornid Industry Of America) gått til sivile søksmål mot nærmere 400 vanlige fildelere i USA.

De har inngått forlik med 220 av dem. Disse har i gjennomsnitt måttet punge ut med 15 000 kroner hver til platebransjen – som erstatning for at de ikke kjøpte musikken som de lastet ned fra Kazaa og andre fildelingsnettverk.

Seier for Verizon

Den nye rettsavgjørelsen rokker i følge Wired.com ikke ved retten til å inngå slike private forlik, eller private søksmål mot fildelere i det hele. Avgjørelsen betyr heller ikke at det er lov å distribuere musikkfiler via nettet uten tillatelse fra opphavsmann.

Dommen er likevel et klart signal til RIAA om at de må respektere privatlivets fred, og til nettleverandører om at de har rett til å skjule sine kunders identitet så lenge det bare er private aktører og ikke politiet som spør.

Saken er foreløpig siste stopp i en lenge pågående konflikt mellom RIAA og nettleverandøren Verizon, som har nektet å oppgi sine abonnenters identitet til RIAA.

Annonse


Annonse