widget iPod

Annonse


Mac-suksess til Windows

widget iPodNettstedet kalles Konfabulator, og har siden starten i februar hat stor suksess blant Mac-brukerne. Konfabulator tilbyr små programmer skrevet i JavaScript. Disse integreres i skrivebordet og sørger for mer eller mindre nyttig informasjon som oppdatert klokke eller prognoser for været. Andre slike «widgets» holder orden på strømforbruk, batterikapasitet og månefaser.

Dings

Ordet «widget» brukes på engelsk for å beskrive et hendig lite verktøy, gjerne mekanisk, og brukes når du ikke vet hva dette heter, ikke husker det, eller når du snakker generelt om en gruppe ukjente ting (duppedingser).

På dataspråket beskriver det imidlertid de grafiske elementene i brukergrensesnittet som lar deg styre operativsystemet eller et program på maskinen. Eksempler på slike widgets er ikoner, rullegardinmenyer, knapper, rullesjakter, rammer du kan endre størrelse på osv.

Populært

Konfabulator har på mindre enn et år levert mer enn en million av sine widgets til nedlastere med Mac-maskiner, samtidig som et ukjent antall personer har betalt 25 dollar for å bruke shareware-produktene.

– Dette er langt over våre forventninger, sier 31 år gamle Arlo Rose fra Silicon Valley. Samen med sin forretningspartner Perry Clarke kokte han sammen ideen om å lansere et lite verktøy som skulle la deg kunne gjøre hva du ønsker selv om du har liten eller ingen erfaring med programmering. Ideen kom under en av de mange lange lunchpausene de hadde mens de jobbet for Sun Microsystems, skriver News.com.

Klar for Windows

Clarke og Rose utviklet en applikasjon som benyttet JavaScript og XML for å knytte seg opp mot Apples Quartz windows-system. Widgetene fra Konfabulator ser ut som om de er en integrert del av Mac-designet. Selv har Konfabulator laget 15 slike widgets, men entusiaster har sørget for å utvide produktspekteret med 450 mer eller mindre nyttige widgets.

Blant de mindre nyttige widgetene er en klokke som forteller hvor lang tid det er igjen til premieren på Matrix Revolution. En annen nyttig widget viser tiden som strekkode.

Nå kommer altså Windows-versjonen av Konfabulators widgets. Betatesterne fikk slippe til i går kveld, og i løpet av fire til seks uker skal Windows-versjonen være tilgjengelig for alle.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse