Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux på en chip

Organiasjonen OpenCores hevder å ha konstruert verdens første prosessor utelukkende basert på åpen kildekode.

Linux chip
Resultatet kan bli at AMD og Intel får samme type konkurranse fra åpen kildekode som Microsoft opplever på programvaresiden.

– Konkurransedyktig

Prosessoren ble i følge Wired presentert for 30 utvalgte representanter for hardware-industrien i Mountain View, California mandag denne uka.

– Maskinvare har alltid vært veldig proprietært – til og med mer enn programvare. Men vårt «system på en brikke» viser at åpen kildekode-teknologi er konkurransedyktig i maskinvare-verdenen – spesielt når det gjelder innebygde systemer, sier grunnleggeren av OpenCores..org Damjan Lampret.

160 Mhz

Selve prosessoren er kanskje ikke noe å skryte av ennå, teknisk sett. Den kjører på 160 Mhz – en spesifikasjon vi må ganske mange år tilbake i tid for å finne i Intel/AMD-verdenen.

Lampret håper likevel at oppfinnelsen vil tvinge industrien til å utvikle både billigere og mer avanserte produkter i framtida.

Patentfritt

Men mest av alt mener han oppfinnelsen er viktig for å vise at man kan utvikle maskinvare for åpen kode uten å bry seg om ett eneste patent.

En teknisk beskrivelse av den nye brikken finner du på Opencores.org

Stikkord: linux, Maskinvare, programvare