tuna

Annonse


Sniklytt på naboens iPod

tunaMedia Lab Europe tester nå en programvare de kaller tunA (engelsk for tunfisk og forkortelse for tunes ad hoc). Med denne programvaren installert på en bærbar MP3-spiller med WiFi, vil spilleren din kunne koble seg trådløst til andre spillere i nærheten. Dermed kan du høre hva en andre lytter til.

Utadvent

– TunA gjør deg mindre isolert enn du blir når du går med en tradisjonell Walkman. Du kan lytte til musikk og fortsatt være åpen for folk rundt deg, sier forsker Arianna Bassoli til Wired. Hun planla prosjektet etter å ha studert hvordan ungdom i Dublin kommuniserer, eller lar være å kommunisere, på offentlige steder.

Personlig radiostasjon

Spørsmålet Bassoli bestemte seg for å besvare er om alle kan bli en personlig radiostasjon. Sammen med ingeniør Julian Moore fra Media Labs «Human Coonectedness group» har hun utviklet en prototyp som tilsier at svaret er ja.

– Hovedutfordringen er å koble folk sammen uten at det blir påtrengende, sier Baselli. Hun mener deling av musikk er ungdommens måte å åpne seg for andre på.

Når du bruker tunA alene vil den fungere som en hvilken som helst MP3-spiller. Men i nærheen av andre tilsvarende apparater vil den gi deg en liste som viser hvilken musikk de har i spilleren, og hvilken de hører på i øyeblikket. Om du vil kan du trådløst koble deg til og høre det samme som den som bærer spilleren. En skjerm viser en liste over brukere i nærheten, og denne listen endrer seg etter hvert som folk kommer inn og ut av dekningsområdet ditt.

Personlig

Du bestemmer selv hvilke opplysninger eller beskjeder andre skal kunne lese om deg, og hvilken avatar som skal representere deg utad.

Du kan også bokmerke personer du treffer, slik at tunA gir deg beskjed neste gang vedkommende er i nærheten. Programmet har også en Instant Messaging-funksjon.

– Det blir ikke som å dele musikk med fremmede på Internett. Her møter du noen som er i nærheten og kan se og høre hva slags musikk de liker. Det kan føre til at du har lyst til å bli bedre kjent med dem, sier Bassoli.

Ikke piratkopiering

Bassoli tror ikke dette vil skape et problem med piratkopiering. – Det handler om å lytte til musikk fra en spiller en annen bærer. Du kan ikke laste ned og lagre andres musikk på din spiller ved hjelp av tunA.

TunA skal nå prøves ut ved et college i Dublin.

Annonse


Annonse